Blogy

Setkání s libereckým panem Kloppem

Ondřej Zlámal | 02.12.2015
800klopp.jpg foto: Ondřej Zlámal

Potkal jsem za ta léta ve fotbale spoustu přátelských a vstřícných lidí, ne že ne. Ale současný trenér Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský v tomto ohledu překonal všechny mé předchozí zkušenosti. Trpělivě odpovídal, natáčel prostřihy a neustále měl starost, jestli není ještě něco potřeba.

Poprvé jsme se potkali loni na jaře na Viktorce, když hrála druhou ligu se Zlínem. Nevím, ani co mne tam táhlo, víc než pracovně jsem pod žižkovský vysílač zašel ze zájmu. Třicetidevítiletý kouč tam tehdy střízlivě hodnotil výkon Žižkova, který se potácel v neskutečných problémech, přesto na své svěřence kladl velice náročné cíle.

O rozsahu toho, co se v té době na Žižkově dělo, jsem tušil, ale naplno jsem se to dozvěděl až při návštěvě Liberce, kde jsme natáčeli reportáž pro magazín Evropské ligy. Na Žižkově nedostávali hráči dlouho výplatu, trenér mnohdy nevěděl, kdo mu na zápas přijde. Každému ale říkal, že se mu veškeré úsilí věnované do vlastního rozvoje musí vrátit. Možná mu to někteří nevěřili. Lukáš Bartošák byl prý také na pochybách – sháněl si dokonce nějakou mimofotbalovou práci. Jak velkou měl trenér pravdu si musel levý bek pomyslet, když vybíhal ke své premiéře v reprezentačním dresu. A trenérovi málem vyšel i jeho žižkovský sen.  “Přál jsem si, abychom to dotáhli až k postupu a byli úspěšní jako Dormund pod trenérem Kloppem.“

Je to jako pohádka. Trenér dostal své první ligové angažmá na severu Čech. A příští týden vyběhnou jeho svěřenci k boji o postup ze zatraceně těžké skupiny proti velkoklubu z Marseille. Už to je obrovský úspěch. I kdyby se to tisíckrát nepovedlo. Trpišovský dokonce použil v této souvislosti slovo sci-fi.

Ale on to zázrak spadlý z nebes nebude. Bude to výsledek poctivé, pokorné práce realizačního týmu a hráčů, kteří vědí, co chtějí dokázat. A odměnou jim může být senzační postup a třeba pak v losu štěstí a změření sil s Liverpoolem.

Jindřích Trpišovský nosí svoji kšiltovku po celou dobu své trenérské kariéry, přes dvacet let. Spojení s Kloppem přišlo o mnoho let později. Možná by se mohli setkat a pak si čepice po zápase vyměnit. To už by byla megapohádka. Ale panu Trpišovskému bych ji přál.