Blogy

Sbohem, Frankfurte. Kadlec udělal dobře.

Václav Hanzlík | 19.02.2015
kadlecvaclav.JPG foto: Václav Kadlec na reprezentačním srazu v květnu 2014.

Útočník Václav Kadlec si zabalil věci v kabině Eintrachtu Frankfurt a znovu je rozprostřel na Letné. Udělal dobře. Odchod z podprůměrného německého týmu na následující půlrok jej vůbec mrzet nemusí.

Bylo to jistě těžké rozhodnutí. Přeci jen nastupovat v Bundeslize na krásných stadionech a před zaplněnými ochozy, doma v Commerzbank-Areně před padesáti tisícovým kotlem, to se musí vrýt pod kůži každému fotbalistovi. Nemluvě o profesionálním zázemí, trénincích v plném nasazení a měsíčních gážích z jiného ranku. Ano, opustit tento svět se asi nikomu nechce.

Přesto si myslím, že mladý útočník udělal správně. Není nutné připomínat, že pro trenéra Thomase Schaafa byl až tím vzadu a občas nebyl ani na lavičce. Pokud se na ni dostal, strávil na ní většinou celý zápas. Jenže Václav Kadlec pro svůj další vývoj potřebuje hrát. Základní premisa, kterou mu Eintracht nedopřával.

Odchod z Frankfrutu nemusí Václava Kadlece zase až tak pálit, tento tým rozhodně není nějakým šlágrem. Z mého pohledu jde o podprůměrný bundesligový klub, který si jednou za čas zaskočí do druhé ligy. Ano, před dvěma lety si zahrál v Evropě, ale žádnou díru v ní nepředvedl a v minulém ročníku se vrátil na své, když skončil na 13. místě. V letošní sezoně jsou podle mě v Německu na poháry úplně jiní kandidáti.

Kadlece teď čekají dvě výzvy: boj o titul se Spartou a účast na ME „21“. Jsem si jistý, že pokud bude mít dostatečnou herní praxi, může se stát jednou z hvězd turnaje. V takovém případě by si v létě ve Frankfurtu mohl pouze vyzvednout registračku a skončit na daleko prestižnější adrese. Třeba tam, kde se pravidelně hrají evropské soutěže, je tedy více zápasů v sezoně a trenér může rotovat sestavou.

Fotbalista už ví, co jej venku čeká a má čas třeba na vylepšení jazykových schopností. Návratem do české ligy sice možná udělal malý krok zpět, ale nutný. A navíc jen půlroční.

Trochu komplikovanější je však celá kauza pro Spartu. Pokud řešila posilu do útoku krátkodobě, úkol splnila. Pokud však uvažuje dlouhodoběji – tedy s cílem uspět v pohárové Evropě, což by měla být jedna z priorit – vůbec si nepomohla. Václav Kadlec v létě téměř na 100% zmizí v cizině a Letenští budou stát před stejným problémem. Nyní jej pouze odsunuli.

FOTO: CZECH 4 SPORT