Blogy

S BĚLORUSY OČEKÁVÁNÁ PORÁŽKA. IRSKO DOPUSTILO PŘEKVAPENÍ

Miroslav Kindel | 18.11.2017
P1670840.JPG foto: Ondřej Zlámal

Čeští futsalisté zahájili kvalifikaci o ME drtivou porážkou. Národní tým nezvládl klíčový začátek zápasu, dostal hned dvě branky a výsledek se mu špatně dotahoval. Po prohře 8:2 mají o čem přemýšlet.


A zápasy? Svou kvalitu měly. Tempo hry bylo až na druhý poločas mezi Českou republikou a Běloruskem velice dobré. Musím ocenit individuální schopnosti některých hráčů a Bělorusy považuji za příští mistry světa. Kombinace na jeden dotek - přesnost v rozehrávce. Školácké chyby Čechů občas neusnadňovaly situaci ani trenérovi Valáškovi.

Český tým ukazoval svou sílu jen, když hráči přesně plnili systém hry. Jenže ten systém plnili právě jen při dvou gólech a menšímu tlaku na konci prvního poločasu, ale více už nestihli.

OČEKÁVANÁ KANONÁDA: ČR - BĚLORUSKO 2:8


Na stadionu i před ním se trousily skupinky lidí. Většina lidí věděla, že to bude těžký zápas, přesto podpora fanoušků na stadionu byla tradičně vynikající. I když to třeba hráči na palubovce nevnímají, vidí alespoň české vlajky a ty tam byly. V hledišti byl i bubeník, který měl bubnovat po každém českém gólu – práce však bohužel příliš neměl.


Jakkoliv bych chtěl výkon Čechů shazovat, tak to tady není na místě. Ano, problémy v komunikaci, na rozdíl od soupeře, byly. Soupeř věděl, kde se má pohybovat, často si stíhali vyměňovat názory mezi sebou a instruovat se. Kdežto Češi byli v tomhle pomalejší a často ofenzivní akce táhli individuálně namísto podpory celého týmu a jeho kombinační přednosti. Jak ukázal závěr prvního poločasu, kombinační hra byla dobrá, ale po stránce technické to moc nešlo. S bojovným výkonem ale šance přijdou.

Navíc Bělorusům stačilo Čechy vhodně dostupovat a mít každý míč. Češi si neuměli moc poradit s hrou pod tlakem, očekávaně měli svázané nohy. 


Trenér Petr Valášek, který šéfoval české střídačce, měl několikrát hlavu v dlaních, spráskal rukama nad nepovedenými akce a dost často si vyměňoval názory s hráči na lavičce. Pokyny: "Necouvat, jedna chyba může rozhodovat" nebo "Dostupujte je, presujte, jinak nemáme šanci" vzaly rychle za své, protože Češi se s běloruskou hrou popasovat nedokázali. Za stavu 1:6 už sám kouč se založenýma rukama u střídačky sledoval častěji časomíru a doufal v konec. Světlo v tunelu je ale vidět, protože bylo možné vidět i úseky hry, kdy se Bělorusové dostali pod tlak.


PŘEKVAPIVÁ IRSKÁ VÝHRA: IRSKO - MAĎARSKO 5:4 (0:1)
Druhý zápas byl mezi Irskem a Maďarskem. Očekával jsem vyrovnaný souboj, ale minimálně první poločas byla hra kočky s myší. Maďaři si s Iry dělali, co chtěli. Krásné kombinace až k bráně a následné doklepy a lá David Lafata byly až fascinující. Irsko se Maďarům vyrovnávalo v bojovnosti, to je asi jediné, ale na svůj vkus až příliš faulovali a už během prvního poločasu měli na svém kontě pět faulů.

Druhý poločas byl - až na začátek - už ale v režii irského mužstva, které začalo působit fotbalověji a bylo i kombinačně zdatnější. Lehce řešilo protiútoky, které vedlo po stranách a individuální chyby v maďarské defenzivě nebo při přechodu do útoku si své udělaly. Irové každou chybu nemilosrdně trestali. Maďaři dokázali za stavu 4:3 pro Iry ještě vyrovnat z penalty, ale Irové dál úřadovali a díky Maďarům, na které se při power-play lepila nervozita, dokázali proměnit další penaltu, která zajistila úspěch. Mimochodem v posledních dvou minutách kopali hned tři penalty Irové a jednu Maďaři. Tolik k tomu, že zápas byl dost emotivní. Měl strhující spád.

A fanoušci? Úžasní byli ti Maďarští, kteří neúnavně hecovali mužstvo i během power-play. Jenže po porážce se dva pánové s vuvuzelami uchylovali k nadávkám a nechápali, jak se dokázal takhle ztratit rozehraný zápas. Nu, emoce tekly proudem.

KVALITA FUTSALU NA VELKÉ ÚROVNI
Mezinárodní futsal u neslyšících měl velké tempo, velký spád i velkou kvalitu. Zápasy ukázaly to, s čím jsem tam šel. Někteří ale byli z kvality futsalu dost překvapení a nevěřili, že neslyšící dokážou zahrát takhle dobře.

Zásadní je ovšem komunikace. Irové, Maďaři i Bělorusové se uměli opravdu instruovat, ukazovat si pozice a držet je. Český tým měl s komunikací občas problémy a ani rady trenéra moc nezabíraly.

Schopnosti však ukázali všichni. Každý hráč z každého týmu něco navíc měl. Nutno dodat, že každý měl svého rozdílového hráče, který byl bezkonkureční. Za český tým to byl hráč s číslem 14, který svou rychlostí a výborným přenášením hry do útoku dělal Bělorusům problémy. Soupeř však uměl českou obranu pokaždé rozebrat.

A jestli mají Češi šanci? Na postup je šance stále velká, ale budou muset sbírat body. Předpokládám, že Bělorusko Iry porazí. Pokud by se ale tak nestalo, tak by nastal černý scénář. Češi by museli uhrát body s Maďary a doufat, že právě Maďaři potom dokážou rozleptat běloruskou mašinu plnou kvalitních hráčů. Pokud ani to ne a Češi by přece jen Iry porazili, tak zápas s Irskem by byl o vše a rovnost bodů rozhoduje skóre. V téhle chvíli by to v kontextu zápasu s Běloruskem nedopadlo vůbec dobře. Navíc se v pátek projevila velká kvalita ostrovního soupeře, který ukázal, že futsal hrát doopravdy umí.