Blogy

Rotaci hráčů nevyřeší rotace trenérů

Ondřej Zlámal | 06.11.2017
P1670128.JPG foto: Ondřej Zlámal

Je to tak trochu paradox. Vzpomínáte si, že když hrála Sparta čtvrtfinále Evropské ligy ještě dlouho na jaře, měla tak rozbitý kádr, že postavila do poháru dorostence?

Majitelé Slavie určitě chtěli vytvořit tak silný kádr, který by mohl hrát v Evropě, v lize a v domácím poháru a byl ve všech soutěžích konkurenceschopný. Není na tom nic špatného. Ba naopak, jak by se křičelo, kdyby najednou nebyla v důležitém zápase na nějaký post rovnocenná náhrada.

Místo problémů s nasazováním dorostenců se objevil jiný problém. Najednou jakoby se rovnováha obrátila na opačnou stranu. Najednou hráči jako jsou Danny, Altintop, Stoch nebo Sýkora nehrají v zápase v Plzni, ve kterém jde vlastně úplně o všechno. Nenastoupí ani Souček, který má pomalu jistější místo v reprezentaci.

Je to těžká situace, která je pro trenéra Šilhavého dost nezáviděníhodná. Dostává se pod tlak fanoušků, pod tlak nevytížených hráčů. Zejména, pokud se zápas nepovede. A čert vem to, že právě skončila rekordní historická série neproher venku. Fanoušci vidí jásající Plzeň.

Nějaké řešení ale široký kádr mít musí, kluby v Lize mistrů to zvládají. Většinou je daná osa týmu – brankář, stopeři, tvořivý záložník, křídla, útok. Ta vytvoří jasný systém hry, do kterého pak naskakují dva, tři jiní hráči z lavičky. Kompletní proměna jedenáctky přijde jednou za měsíc třeba v poháru nebo přáteláku.

Myslím si, že si s tím trenér Jaroslav Šilhavý dokáže poradit, je to sice náročný úkol, ale zdaleka ne neřešitelný. To poslední, co Slavia v tuto chvíli potřebuje, je kromě příliš velké rotace hráčů, zahájit ještě rotaci trenérů.