Blogy

Reprezentace může proti mistrům světa překvapit

Miroslav Kindel | 31.08.2017
foto: Ondřej Zlámal
Blíží se zápas pravdy. Řekněme si na rovinu, že takový zápas tu dlouho nebyl. Mistři světa proti Česku a navíc to není žádné bezvýznamné dohrávání kvalifikace, naopak půjde o hodně! Češi vedení trenérem Karlem Jarolímem chtějí ještě zabojovat o postup na světový šampionát. 
 
V reprezentační nominaci se objevila překvapivá jména jako David Hovorka, Michael Lüftner a Jan Kliment. Zejména u posledně jmenovaného leckdo povytáhl obočí.
 
Při pohledu na nominaci útočníků každého napadlo: Co tam budeme dělat? Kdo bude střílet góly? To budeme hrát bez útočníka proti Německu? 
 
Ne, tak to určitě není. A všichni moc dobře víme, že v současnosti český národní tým prostě postrádá útočníky. Není kam sáhnout. I proto se kouč Jarolím rozhodl pro dvojici Michael Krmenčík a Jan Kliment. Můžeme o tom spekulovat, můžeme o tom debatovat, ale rozhodující je, co udělá trenér. A pokud Karlu Jarolímovi tyto tahy vyjdou, tak před ním budeme muset uctivě smeknout. 
 
Nejsou to tahy do neznáma. Klimentovi se v Brondby začalo celkem dařit, a i když má na svém kontě zatím jen 3 branky v 7 zápasech, herně se prezentuje celkem slušně a Karlu Jarolímovi to nemohlo uniknout. Navíc je typický brejkový útočník, který se nám na Němce bude určitě hodit. Rychlost má, tah na bránu také, takže bych upřednostnil spíše jeho.
 
Michael Krmenčík je hráč do vápna. V české lize považovaný za jednoho z nejlepších útočníků, co se týká hry ve vzduchu. Pod trenérem Vrbou se zvedl a podává lepší výkony, než podával dříve. Takové soubojové kladivo do vápna bude potřeba na ostrovech, kde reprezentaci bude čekat důležitý duel se Severními Iry. 
 
Jenže o to tolik nejde. Tým je silný i s překvapeními, které Jarolím vytasil přímo před celým tiskovým sálem, který sledoval nominaci. Zkušený kouč vytáhl z rukávu jména, která prostě hrají a mají v týmu silné postavení. Takový Hovorka hned po zranění předvedl v prvním duelu za Spartu ohromující výkon. Ten druhý se mu už nepovedl, ale to bylo také dílem špatného výkonu celého týmu. I jemu ovšem Andrea Stramaccioni hodně věří. 
 
Reprezentace má šanci. Kádr slabý není. Hvězdní Němci nejsou roboti, jsou také jen lidé, i oni můžou dělat chyby a prohrát. Češi se jen nesmí bát. Na hřiště musí jít sebevědomý tým, který bude hladový po úspěchu a od prvních minut bude ukazovat, že chce vyhrát. Alibismus stranou, pojďme do toho. Pojďme si věřit a plnit plán, který Karel Jarolím před vás hráče dá! Když to tak bude, je v našich silách Němce udolat. Ani bod by ovšem nebyl k zahození, dával by jistou naději před duelem se Severními Iry.
 
Tip na sestavu: Vaclík - Kadeřábek, Kalas, Suchý, Novák - Souček - Krejčí, Dočkal, Darida, Jankto - Kliment.