Blogy

Real znamená královský

Rostislav Bakula | 29.05.2016
real-kralovsky.png foto: CZECH 4 SPORT

Klub z Madridu má zkrátka už ve svém názvu modrou krev - a v ní navíc zakódovanou i vítěznou DNA. Ta se naposledy projevila včera večer v italském Miláně, kde si bílý balet připsal celkově už 11. vítězství v nejprestižnějším evropském poháru.

Real začal proti Atleticu aktivně a po čtvrthodině hry se ujal vedení díky trefě kapitána Sergia Ramose. V tu chvíli to vypadalo, že letošní finále žádné velké drama nepřinese. Jenže Real postupně povoloval, přenechal aktivitu městskému rivalovi a ten nabídnuté šance využil.

Je pravda, že do vyložených brankových příležitostí se Atletico nedostávalo (nepočítejme pokutový kop ze začátku druhého poločasu), ale když hráči v bílém nevyužili ani jednu ze svých brejkových příležitostí, přišel zákonitý trest v podobě vyrovnání. A následného prodloužení.

V něm to pro Real nevypadalo vůbec dobře; Gareth Bale ho prakticky odchodil, protože už základní hrací dobu dohrával v křečích a úplně fit se navíc nejevil ani hvězdný Christiano Ronaldo. Skoro už to vypadalo, že Zinedine Zidane to trochu "prokaučoval", když příliš brzo vystřílel všechny možnosti střídání.

Jenže i když měli hráči Atletica jedinečnou příležitost poprvé v klubové historii dosáhnout na nejprestižnější fotbalovou trofej starého kontinentu, nad hlavu jí i přes nepříznivé podmínky stejně zvedali hráči Realu Madrid. Možná se projevilo, že tenhle klub je zkrátka zvyklý velká finále hrát a hlavně je vyhrávat. Nevím, jak jinak si totiž vysvětlit to, co jsem včera na vlastní oči viděl.

Parta okolo Ronalda, Ramose a spol. prostě "jen" navázala na úspěchy svých předchůdců. Právě ty jim velely navázat na vítěznou tradici. Promluvila tak vítězná DNA, kterou už si Real Madrid stačil osvojit. Atletico musí tenhle kód teprve rozluštit a napsat jeho první řádky. Potom se snad i jeho hráči budou moct radovat z vítězství ve finále, kde má k vytoužené trofeji lepší cestu soupeř.