Blogy

Proč už jsou favorité MS doma?

Rostislav Bakula | 06.07.2018

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku má před sebou rozhodující zápasy, které určí mistra světa. Co můžeme na základě již odehraných utkání očekávat?

Především to, že sázet na papírového favorita se nemusí vyplatit. Dosavadní průběh šampionátu totiž roztrhal papírové předpoklady doslova na cáry. Doma už jsou Němci, Španělé, Argentinci nebo Portugalci. Co mají tyhle mančafty společného? A co jim společně chybí oproti těm úspěšnějším týmům, které ještě mohou snít o titulu mistra světa?

Podle mého mínění už jsou doma především země, které neměly vnitřně silný tým. O německých pataliích už se toho napsalo dost, španělské odvolání trenéra těsně před šampionátem určitě také sehrálo svou roli, stejně jako přílišné spoléhání na jednu jedinou ústřední hvězdu (Ronaldo a Messi). Zkrátka a dobře; chcete-li na největší akci světového fotbalu uspět, nestačí vám k tomu výčet skvělých fotbalistů. Potřebujete z nich utvořit kompaktní tým, který potáhne za jeden provaz s vidinou toho nejvyššího společného cíle. Individuality musí jít stranou a na prvním místě spočine tým. Jedině tahle cesta skončí tak, že se vám na krku bude houpat zlatá medaile mistra světa ve fotbale.

Osobně jsem za to moc rád, protože tenhle fakt dává naději na mimořádný úspěch i menším fotbalovým zemím a nechává prostor pro strhující příběhy, které jsou tou nejlepší reklamou na fotbal. Netvrdím, že Brazílie se nakonec nestane mistrem světa, ale troufl bych si tipnout, že alespoň jednoho překvapivého účastníka budou medailové boje mít. Osobně dávám největší šance Švédům, co vy?