Blogy

Proč sledovat Konfederační pohár

Vojtěch Raiman | 11.06.2017
confcup.jpg foto: fifa.com

Nižší soutěže odkopaly svá poslední utkání, domácí liga zná svého šampiona, Liga mistrů zná svého šampiona, Evropská liga zná svého šampiona, FAČR svého šampiona sice nezná, debaty ale na čas utichly. Mohlo by se zdát, že červen roku s lichou číslicí na konci je pro fotbalového fanouška smutným obdobím.

Letos se na obrazovkách nerozeznělo ani intro mistrovství světa, ani znělka fotbalového EURA – nočních můr studentů (kdo vymyslel, že se hlavní turnaje roku kryjí se zkouškovým obdobím?) a pokušitelů pracujících (jak co nejlépe zamaskovat streamy odpoledních zápasů na firemních počítačích). Přesto se ale koná turnaj, na němž se sejdou hráči světové extratřídy, který ale zůstával stranou zájmu českého fanoušky. FIFA Confederations Cup.

Možná, že existuje pár důvodů, proč se Češi o minulé ročníky Konfederačního poháru příliš nezajímali. Letos ale může být všechno jinak – podívejte se proč:

Sejdou se na něm ti nejlepší z nejlepších.
Šest kontinentálních šampionů – Portugalsko, Chile, Mexiko, Kamerun, Austrálie a Nový Zéland, k nim mistři světa Němci a pořadatelská země Rusko. To slibuje bezesporu zajímavý střet různých fotbalových stylů.

Odehrává se mnohem blíž.
Konfederační pohár je pro pořadatelskou zemi generálkou na mistrovství světa o rok později. Ve snesitelné destinaci se tak hrál naposledy v roce 2005 v Německu, „přípravku“ v JAR nebo v Brazílii pak už asi sledoval málokdo, včetně tuzemských médií. Letos se týmy sjedou do Ruska, což je přeci jen zase o něco blíž.

Ukončí nadvládu Brazílie.
Jiný tým než Brazílie vyhrál Konfederační pohár naposledy v roce 2001, tedy před šestnácti lety. Je ale velmi pravděpodobné, že se letos tato série přeruší. Tým Brazílie totiž na turnaji chybí, což ale rozhodně neznamená nižší kvalitu. Chile nebo Mexiko jsou rozhodně zdařilou náhradou.

Představí supermoderní – a superdrahé – stadiony.
Turnaj se odehraje v Petrohradě, Soči, Kazani a na stadionu Spartaku v Moskvě a představí tak již dokončené stánky pro Mistrovství světa 2018 (Rusové mají se stavbou infrastruktury zhruba podobné, ne-li větší problémy jako Brazilci). Za pozornost stojí obzvláště stadion v Petrohradě – kolos s bezmála sedmdesátitisícovou kapacitou, který měl být původně dokončen už v roce 2008. Jeho stavba se protáhla o více než osm let a rozpočet se vyšplhal na pětinásobek původního odhadu. Podle odhadů stál přes miliardu eur – třikrát tolik, co mnichovská Allianz Arena.

A v neposlední řadě – nastoupit na něm mohou opravdu velká jména.
Namátkou: Cristiano Ronaldo, Javier Hernandez, Artem Dzyuba, Vincent Aboubakar, Arturo Vidal, Alexis Sánchez, Mesut Özil, Manuel Neuer a spousta dalších. Třeba i Kamerunec Michael Ngadeu z pražské Slavie.