Blogy

Povídka z alternativní budoucnosti: česká anexe West Hamu

Martin Michalec | 31.12.2020
West Ham.jpg foto: Facebook West Ham United

Příliv dalších českých hráčů do West Hamu stál místo kouče Davida Moyese. Jak k tomu došlo? Nahradí ho Tomáš Řepka? A kdo z Čechů to vůbec do klubu přišel?

Píše se rok 2021 a v londýnském klubu West Ham United nezůstal kámen na kameni. Přesněji řečeno anglický kámen na anglickém kameni. Poté, co loni v lednu do klubu přišel hostovat a po skvělých výkonech posléze i natvrdo přestoupil záložník Tomáš Souček, málokdo tušil, že tím strhne lavinu, kterou nebude možné zastavit. Pár měsíců po něm totiž do Londýna přišel ještě obránce Vladimír Coufal a rovněž si brzy vybudoval stěžejní pozici v sestavě Kladivářů.

V České republice se následně začalo spekulovat o tom, kdo další z českých fotbalistů je bude následovat. Převážně se však jednalo o nadsázku. Ovšem zcela vážně se hovořilo o zájmu West Hamu o Lukáše Masopusta nebo Petera Olayinku.

Nakonec to však překvapivě byl Sparťan Ladislav Krejčí, jenž jako další Čech v únoru 2021 posílil mužstvo Davida Moyese. „My jsme však netušili, že Češi mají dva Ladislavy Krejčí, a to ještě v jednom týmu,“ vysvětloval skotský stratég přestupový přešlap Hammers. Původním záměrem klubu totiž bylo přivést středopolaře Ladislava Krejčího mladšího původem z Brna, proslulého svým pravým loktem, jímž v české lize pravidelně zbavoval týmy soupeřů klíčových hráčů. Ovšem kvůli jazykové bariéře, amatérismu Angličanů a trošce české vyčůranosti West Ham podepsal kontrakt s křídelníkem Ladislavem Krejčím starším z Prahy, jenž se, jak Moyes brzy zjistil, do anglického fotbalu kvůli svojí křehké tělesné konstituci vůbec, ale vůbec nehodí.

To však nebyl jediný omyl Kladivářů. Poté, co se krátce nato rozhodli pořídit si Alexe Krále, vydal se pověřený zaměstnanec klubu hledat 187 cm vysokého českého středopolaře s účesem á la David Luiz a na jednání do Londýna přivezl dalšího Sparťana Filipa Součka. Jeho argument, že s příjmením Souček má klub dobré zkušenosti a že se, co se výšky týká, spletl pouze o centimetr, však u vedení neobstál a levnější verze Alexe Krále se obratem vrátila do České republiky.

Londýnský klub se však stále zajímal o spoustu jiných českých hráčů, a tak se rozhodl předejít dalším chybám angažováním českého asistenta trenéra. Zástupci klubu se nejprve pokoušeli kontaktovat svého bývalého hráče Tomáše Řepku, ovšem poté, co je jeho manažerka Kateřina Kristelová odkázala na věznici na Borech, kde bývalý řízný stoper psal svou šestou knihu, rozhodli se pro jinou variantu. Není známo jak a proč, ale West Ham se nakonec rozhodl pro kouče Martina Haška, toho času bez angažmá. Jen pár týdnu po jeho příchodu, se Haškovi podařilo přesvědčit svého nového šéfa Moyese, aby přivedl i jeho syna Martina Haška juniora s tím, že je to fotbalista, který se prosadil i v nejslavnějším českém klubu, a navíc je momentálně volným hráčem. David Moyes neviděl důvod, proč nezkusit fotbalistu v produktivním věku, který by navíc přišel zadarmo a o 2 dny později už Martin Hašek mladší podepisoval v hlavním městě Anglie smlouvu, samozřejmě zahrnující i klauzuli zaručující mu kopačky na míru.

Klub i hráč informaci o podpisu smlouvy zveřejnili na svých sociálních sítích a jen pár hodin na to vedení Hammers kontaktoval právní zástupce pražské Sparty s tím, že na West Ham, jakožto nového zaměstnavatele jejich bývalého hráče, přechází povinnost uhradit odškodné dosahující skoro 2 milionů liber. Vedení se rozhodlo částku uhradit a hráče si, přestože ho dosud neviděli kopnout do balónu, ponechat. Ale pohár trpělivosti klubového managementu přetekl a Davida Moyes byl vyhozen.

Na pozici hlavního kouče se přesunul Martin Hašek starší, byť údajně pouze dočasně. Ten okamžitě zahájil jednání hned s několika českými hráči najednou a zároveň představil plán na vybudování akademie West Ham United v České republice. A co se Davida Moyese týče, podle některých britských médií již několik týdnů nevyšel z domu a zlé jazyky dokonce tvrdí, že má od jisté doby přede dveřmi místo rohožky českou vlajku a toaletní papír v barvách české trikolóry.