Blogy

Podařená olympijská generálka

Miroslav Kindel | 17.12.2017
hokej.jpg foto: twitter @0Anet0

Olympiáda se blíží a s ní i spekulace o tom, kdo se objeví v nominaci hokejového národního týmu. Trenér Josef Jandač má zřejmě zamotanou hlavu.

Ani jeden z obou podzimních turnajů Euro Hockey Tour neodehráli Češi špatně. Na obou turnajích byli kluci, kteří výrazně překvapili a o nominaci na olympijské hry zabojovali. Národní tým svým velmi podařeným vystoupením na Channel One Cupu zavřel pusy kritikům, kteří se po prohře s Ruskem a Švédskem na Karjale utvrzovali v tom, že "dědci na to už nemají".

Zpočátku to ovšem na Channel One Cupu nevypadalo nijak suverénně. Zejména dvě třetiny s Finy byly varováním, ale jakoby je ten obrat nakopl a proti Kanadě už bylo vidět zlepšení, které vygradovalo v souboji se Švédy.

Každý zaujal různě. Na Karjale to byl třeba brankář Marek Mazanec, který ovšem mezitím docupital zpátky do NHL a na olympijské hry se nepodívá. Pak útočník Jakub Klepiš nebo obránce Ladislav Šmíd, který hraje v Liberci a do národního týmu se vracel po třech letech. Mimochodem právě od poslední olympiády v Soči.

A na Channel One Cup? Především zaujali hráči, o kterých víme, že pomůžou. Erat byl přirozený lídr, který dokázal mužstvo usměrnit, dodat mu klid a střílel i důležité branky. Určitě stojí za zvážení i povolání Růžičky, který neodehrál vůbec špatný turnaj a jak správně poznamenal trenér Jandač, tak je to hráč do prvních dvou lajn. A samozřejmě by mělo jet pár ověřených jistot jako třeba Michal Jordán. Jeho jistotu na puku a rozehrávku budeme potřebovat.

Pak je tu ještě jedno překvapení: Vojtěch Mozík.
V létě se vracel z NHL do Evropy. V Podolsku patří mezi nejlepší beky a tak nebylo divu, že ho trenér Jandač chtěl vidět i v reprezentaci. A obstál. Ačkoliv se mu třeba nepovedl turnaj Karjala, tak na Channel One Cup ukázal, co umí. Odehrál vynikající turnaj. Jeho předností je tvrdá rána, ze které musí mít strach i sebelepší gólmani. A navíc je dost platný do přesilových her. To byl měl být jeden z těch hráčů, co vystaví stopku někomu zkušenějšímu.

Kdyby se sestavovala nominace už teď, tak bych asi měl jasno hlavně u brankářů. Dominik Furch i Pavel Francouz ukázali, že jsou jasná dvojice. A post třetího brankáře? Říká se, že by tam mohl jet i chlap z Horní Dolní, ale vzpomeňme si, jak to dopadlo před skoro 12 lety v Turíně, kde chytal třetí brankář Milan Hnilička. Tudíž by volba měla padnout na Patrika Bartošáka z Vítkovic.

Josef Jandač mohl být spokojený, ale už tak zamotanou hlavu mu někteří ještě víc domotali. A o tom kdo dostane černého Pepíka se rozhodne 15. ledna, kdy kouč oznámí konečnou nominaci na ZOH 2018, které se konají v jihokorejském Pchjongčchangu a kde se český tým ve skupině utká postupně s Jižní Koreou, Kanadou a Švýcarskem.