Blogy

Pochvala Slavii a Celticu, tradice je třeba ctít!

Ondřej Zlámal | 02.04.2017
IMG_1757.JPG foto: Ondřej Zlámal
„Nevěděli jsme, co od naší návštěvy Prahy čekat,“ přiznal Brendie Thompson ze společnosti Celtic Graves society. „Srdečnost přijetí od Slavie a Odboru přátel nás ale přímo dojala. Pochopili jsme rychle, proč si Johny Madden toto město tak zamiloval a zůstal tady až do konce života,“ dodal ve svém proslovu u hrobu slavného trenéra.

Založit fanouškovskou obec pro hroby slavných hráčů je všechny napadlo, když jeden z nich našel naprosto zanedbaný hrob jednoho z největších trenérů Celticu. Vyřešilo se to v hospodě, kde se společnost založila a začala vybírat příspěvky. „Staráme se o všechny hroby těch nejslavnějších i méně slavných hráčů, v tom neděláme rozdíl,“ popsal činnost party nadšenců.

Když uspořádali zádušní mši za zesnulé hráče klubu, dorazilo na ni několik tisíců fanoušků. Jaká to záslužná činnost, takhle pečovat o fotbalovou historii.

V Praze na Olšanech nic napravovat nemuseli. Hrob slavného skotského trenéra je díky Slavii a Odboru přátel v naprosto perfektním stavu. „Je to velice důstojné a dojemné, že Johny zůstal v srdcích fanoušků Slavie,“ pochválil tuto činnost Thompson.

A před fanoušky a zástupci klubu, kteří to zařídili, je třeba smeknout. Takhle se buduje slavná tradice a dobré jméno klubu v zahraničí. A je to stejně důležité jako souboje na hřišti.