Blogy

Můj skromný příspěvek k fotbalové revoluci

Ondřej Zlámal | 05.02.2015
DSC03813.JPG foto: Ondřej Zlámal

Měl jsem to štěstí, že jsem se podílel na vyhotovení oficiálního zápisu z utkání UEFA Superpoháru mezi Chelsea a Bayernem v Edenu. Po zápase jsem přišel za rozhodčími, kteří v mém laptopu všechny údaje v systému překontrolovali, potvrdili a za čtvrt hodiny byl na světě oficiální dokument.

Někdy mi to přijde neuvěřitelné, ale v ten samý týden jsem připravoval i zápis na té úplně druhé straně fotbalového světa. Stejně lítý souboj se chystal i ve čtvrté třídě okresu Strakonice mezi TJ ŽS Blata Číčenice a nedalekými Libějovicemi. Musím říct, že jsem potřeboval víc pozornosti při opisování čísel a jmen z registraček, abych se nepřepsal a neudělal chybu. V kabině rozhodčího jsem strávil dvakrát víc času a prošvihl rozcvičku, což je v mém věku i v této soutěži hotová koleda o sanitku.

Pokud se povede realizovat plán fotbalové (r)evoluce, bude zapsání jmen trvat snad jen několik kliků myší a kontroly. Odpadne listování registračkami, přepisování čísel. To už nemluvím o tom, že případný horký přestup půjde vyřešit online.

S těmito plány jsem se seznámil na valné hromadě OFS Strakonice. Stal jsem se totiž jedním z administrátorů klubu na té nejnižší úrovni. Přihlášku k registraci jsem poslal v pondělí, ve středu jsem měl v emailu potvrzující zprávu. Slušná rychlost.

Tak uvidíme, jak se projektu povede dál. Nemám obavy, že by to nezvládli v amatérských klubech. Dokáží tam sehnat peníze, připravit hřiště, organizovat zápasy. Určitě seženou i někoho, kdo je schopen přinést laptop a připojit se k síti. Upřímně řečeno procestoval jsem tolik stadionů u nás, že bych je nespočítal. Jediný stadion, kde jsem se nikdy žádným způsobem nedokázal připojit byl nejmenovaného klubu z první ligy. Jinde to vždycky nějak šlo.

Úspěch celého projektu bude v komunikaci směrem k rozhodčím a všem uživatelům systému. Když jsem šel v Edenu za švédským rozhodčím Jonasem Erikssonem, měl jsem za sebou rozsáhlé školení o každé situaci, která může nastat třeba jen in teoreticky, naučili mne všechno od od A do Z. A u sebe jsem měl online support od svého supervizora, který je připravený okamžitě s čímkoliv pomoci.

Projekt narazí na chyby, které odhalí jen praxe. Jejich rychlé řešení a šíření instrukcí bude pro projekt přímo životně důležité.

Pokud se to podaří, pak informace půjdou správně všemi směry a systém bude vycházet z potřeb těch, kdo fotbal na každém hřišti hrají, pak to bude opravdu revoluce.

Třeba to na podzim v Číčenicích se zápisem půjde stejně rychle jako na Lize mistrů. Dám vám všem vědět.