Blogy

Můj anglický den v Olomouci

Ondřej Zlámal | 25.03.2015
P1170369.JPG foto: CZECH 4 SPORT

„To, jak proměnil tu penaltu Panenka, to byla nádhera. V takový moment, kdy šlo úplně o všechno, neuvěřitelné, jak mohl mít takové nervy,“ povídal mi mluvčí anglické jedenadvacítky v Olomouci, když došla během jejich tréninku řeč na český fotbal.

Byl v mém věku, tak jsem přidal vzpomínku na Kevina Keegana a poznamenal, že Angličani na rozdíl od nás snad žádný penaltový rozstřel nikdy nevyhráli.  Potěšilo mne, když pak říkal, že si všichni pobyt v Olomouci chválí, že jsou k nim všichni lidé neuvěřitelně přátelští, že se na šampionát všichni těší.

Na tréninku jsem byl pracovně a média měla prostor jen na patnáct minut, i za tu chvíli jsem si všiml naprosto koncentrovaného přístupu, intenzivní rozcvičky bez žertíků a řečí kolem. Jakmile začala hra, museli jsme odejít, jen jsem zahlédl dva naostro dohrané skluzy. Technici si natáčeli trénink ze dvou stran, když se nedostali na rekonstruovanou tribunu, přeparkovala se dodávka kustodů a natáčelo se z její střechy.

Měl jsem pak možnost mluvit se dvěma hráči ze Southgatova výběru, na obou bylo znát, jak moc si možnosti oblékat národní dres váží. Z první vyjmenovali, kolik slavných hvězd napřed prošlo jedenadvacítkou, než se natrvalo prosadilo v áčku.

V Anglii se teď právě kvalita národního týmu hodně řeší.  S plánem prosadit do Premiership větší počet mladých odchovanců přišel předseda asociace. Jak jsem tak z rozhovoru vyrozuměl, nejsou problémem top zahraniční hvězdy, které dělají anglickou ligu tak prestižní. Problémem je spíš velký počet „průměrných“ cizinců, kteří brání mladým odchovancům z Anglie se dostat na top úroveň. Dá se čekat, že dojde k omezení počtu udělovaných pracovních povolení.

Myslím si, že ale hráči z anglické jedenadvacítky se prosadí i bez takového opatření. V kvalifikaci dostali jen čtyři branky a to včetně baráže. Působili cílevědomě a sympaticky. Vůbec bych se nezlobil, kdyby blížící se přípravný zápas s Českou republikou byl takovou generálkou pro finále celého malého EURO.

Teda pokud hoši z Albionu zase neprohrají nějaký ten penaltový rozstřel.