Blogy

Mládí vpřed, nebo spíš má času dost?

Ondřej Zlámal | 27.04.2016
P1430272.JPG foto: Ondřej Zlámal

Byla to velice zajímavá přednáška, kterou uspořádal Synot Media House ve starém, ale zmodernizovaném tiskovém středisku na Strahově. Trenéři dvou úspěšných dorosteneckých týmů Petr Janota z Příbrami a David Holoubek ze Sparty vyprávěli přítomným novinářům o tom, jak funguje český mládežnický fotbal. Mluvili také o srovnání s Evropou a se světem.

Ten hlavní rozdíl se nabídl sám. Obecně platí, že mladí hráči dostávají v seniorském fotbalu více možností v zahraničí. Trenéři tam takové hráče prostě na této úrovni mají odvahu postavit a pak tyto mladíky i v týmu udržet, i když se nestanou hned oporami. Ví, že se jim tyto kroky v budoucnu vyplatí – že z mnoha z nich mohou vyrůst hvězdy fotbalové scény. Z takových hráčů pak těží národní týmy.

Petr Janota mluvil o příkladu akademie Benfiky Lisabon, s jejíž prací se seznámil. Mladí hráči tam naskakují do áčka automaticky, zavedeným způsobem. V jiné části ale zmínil i opačný příklad- Chelsea, která vyhrála dvakrát za sebou UEFA Youth League, talentované hráče do A-týmu nepřesouvá, končí většinou na farmě v Nizozemí.

U nás jsou ligoví trenéři pod permanentním tlakem na výsledek. Je pro ně těžké sáhnout po dorostenci. Navíc pokud se nezkušených mladíků najednou objeví v sestavě víc, těžko náročný zápas výsledkově zvládnou.

I přesto je pro budoucnost českého fotbalu důležité, aby dorostenci – nejenom ti z Příbrami a Sparty –  před sebou viděli pozitivní příklady toho, jak se jejich spoluhráči prosazují a dostávají šanci a nemizeli na první signální do zahraničí. Tam totíž "mnohý případ známe", že je konkurence z celého světa neslavně podrtila a mnohý návrat zpět se nevydařil. 

Možná by se mohla zavést nová cena v rámci fotbalových Galavečerů. Pro trenéra s největší odvahou dát šanci mladým hráčům. Předávat by ji mohl třeba Tomáš Rosický, který si ligový debut odbyl v osmnácti letech.