Blogy

Mistr v poměru cena/výkon? Slovan Liberec!

Rostislav Bakula | 16.09.2016
liberec-cena-vykon.jpg foto: CZECH 4 SPORT

Úvodní zápasy českých zástupců v Evropské lize mě utvrdily v jednom; nejlepším českým týmem v poměru cena/výkon je Slovan Liberec. Minimálně po roce 2000.

Podívejme se jen a pouze na suché statistiky; od roku 2000 vyhrál Slovan Liberec 2x domácí pohár (2000, 2015), 3x slavil titul mistra ligy (2002, 2006, 2012), došel do čtvrtfinále poháru UEFA (2001/2002) a 4x si zahrál základní skupinu poháru UEFA nebo Evropské ligy - z toho 3 účasti ve skupině si liberečtí připsali v posledních 4 letech.

A to je prosím pěkně klub, který má třeba oproti pražské Spartě obvykle méně než třetinový rozpočet. Radost ze srovnání se severočeským klubem ale nemůžou mít ani na Slavii. V Liberci nepotřebují žádné stabilizační sezóny, trenér nepotřebuje měsíce na vybudování mančaftu a ten zas nepotřebuje týdny na sehrání se.

Liberec už léta protáčí hráčský kádr, který trenéři nezřídka lepí přesně tak, jako se to teď daří kouči Trpišovskému. Nebudují mistrovské dynastie, nemají ambice stát se dlouhodobým českým hegemonem. Jenže i tak prožívají v Liberci vesměs úspěšné časy, ze kterých by měli mít fanoušci radost.

Tenhle klub je zkrátka dlouhodobým mistrem v poměru cena/výkon. A za to má mé sympatie i obdiv. Bez velkých řečí a gest totiž ukazuje, že fotbal se dá dělat dobře i u nás.