Blogy

Loučení velkého kapitána

Miroslav Kindel | 01.12.2017
Jiří Bílek.jpg foto: Ondřej Zlámal

Do Slavie přišel v roce 2014. Prožil tři trenéry, byl kapitánem s velkým K a teď jeho fotbalová kapitola končí. Jiří Bílek - kapitán fotbalové Slavie se loučí se svou velice zajímavou a dá se říci i úspěšnou kariérou. Ve svém fotbalovém příběhu zažil všelijaké vzestupy a pády. Jeho nejemotivnější moment, jak on sám nazývá, byl titul se Slavií.

Začínal jako defenzivní záložník. Tento post hrál po většinu své hráčské kariéry, ale pouze do doby, než z něj trenér Miroslav Beránek před třemi lety ve Slavii udělal stopera a tím mu pravděpodobně ještě o další roky prodloužil kariéru, jelikož byl na tomto postu velmi spolehlivý.

Sparťanský odchovanec končí kariéru a ještě k tomu jako kapitán v klubu, který sparťané nesnáší. Bílek začínal ve Spartě, kde ale nedostal prostor na rozvíjení a nezahrál si za ní ani zápas, takže celé dva roky strávil na hostování v Neratovicích, kde odehrál 34 zápasů a vstřelil jediný gól. Posléze mu daly příležitost Blšany, tehdy ještě prvoligové, a tím tak rozjel svou povedenou kariéru.

Tehdy ho vedl jeho strýc - Michal Bílek. Udělal z něj obránce, který zvládá mluvit. Jiří Bílek dorůstával do role lídra. Do role hráče, který nic nevypustí a hraje pokaždé na hranici svých možností.

Přes Blšany a Liberec se dostal dokonce až do Bundesligy. Zahrál si za Kaiserslautern, kde vydržel tři roky a odehrál za něj 47 zápasů. Mimochodem, víte o tom, že v Kaiserslauternu začal pravidelněji nastupovat až s příchodem nového trenéra? Přišel postup do Bundesligy, první dva roky kopal snad každý zápas.

V roce 2014 skončil v polské Lubini a hned dostal laso ze Slavie. Hodně o něj stál tehdejší slávistický kouč a současný šéftrenér dorostu Miroslav Beránek. Dnes již šedesátiletý trenér z něj udělal kapitána a vůdce slávistické defenzivy, která na začátku sezony 2014/2015 dokonce vedla ligu, ale postupně kvůli finančním problémům nedokázala nastavený trend udržet a propadla se hlouběji dolů na 12. místo.

Jiří Bílek to ale nevzdal a pod novým trenérem Dušanem Uhrinem spolu s dalšími spoluhráči Slavii pozvedl. On sám byl vůdcem obrany, která moc gólů nedostávala a měl lví podíl na tom, že se Slavia po letech vrátila do evropských pohárů. Po příchodu Jaroslava Šilhavého už tolik nenastupoval, už neměl tak výraznější roli jako dřív a bylo vidět, že se jeho fotbalová kariéra pomalu ale jistě chýlí ke konci. Ve Slavii odehrál 73 zápasů a vstřelil 7 gólů. 

Jeden hráčský příběh končí, ten funkcionářský začíná. Jiří Bílek je hráč, který Slavii mnoho dal. Charakterově skvělý kluk, na kterého budou fanoušci Slavie vzpomínat v dobrém. Nikdy se nešťoural v tom, proč nehraje. Bral svou roli zodpovědně. Věděl, že nadchází čas, kdy se Slavia bude chtít ubírat jiným směrem a on tomu už tolik nemůže dát. I z tohohle hlediska si ho všichni tři trenéři, kteří ho ve Slavii trénovali, vážili. A kdo ví, třeba i on bude jednou trenérem. Ve Slavii. V klubu, kde má své srdce.

Celková bilance Jiřího Bílka za celou kariéru: 387 zápasů/16 gólů
Reprezentace U20/U21: V obou reprezentacích celkem 7 zápasů. Za áčko si nikdy nezahrál. 

Kapitáne, díky za vše!