Blogy

Liberec musí najít nového Ramba

Ondřej Zlámal | 21.02.2015
2.jpg foto: CZECH 4 SPORT

20. února 2014 se v Liberci hrála vyřazovací část Evropské ligy. Slovan se statečně bil s nizozemským Alkmaarem, když před tím ve skupině v říjnu sahal doma po vítězství i proti španělské Seville, která pak pozvedla nad hlavu pohár pro vítěze celé soutěže.

Život a svět se mění a my se měníme s ním. Rok se s rokem sešel a pod Nisou se toho změnilo hodně. Trenér Šilhavý je v Jablonci, kanonýr Rabušic v druhé italské lize, kapitán Kováč ve Spartě, Rybalka zpátky v Kyjevě, gólman Kovář v Izraeli. Kelič je v Padově. A to asi ani není všechno. Takový vichr z hor by zacvičil s každým klubem.

Proti Slavii vyběhlo v základu pět hráčů, kteří hráli před rokem EL. Hlavně v obraně to bylo zatraceně znát. V místech, kde před rokem končila kombinace třeba Udine a Freiburgu, dostali červenobílí takového prostoru, že zakončovali své akce placírkou z malého vápna.

Pokud se Slovanu nepovede narychlo sehnat hotového stopera a vůdce obrany, jakým byl kapitán Kováč, bude muset někdo jeho úlohu převzít. Trenér Kotrba po zápase logicky mluvil o tom, že defenzívu musí zlepšit všichni, jinak půjde Liberci o ligový život.

 Mluvil také o zahozených šancích v druhém poločase. Po prostřídání u hostů si totiž Severočeši vypracovali tři vyložené příležitosti.  Být na hřišti sebevědomý Rabušic, mohl třeba dát hattrick a dokonat neskutečný obrat. Ale trojnásobný reprezentant už také modrobílý dres neobléká. I jeho musí ostatní zastoupit a začít dávat góly.

Změn už bylo v Liberci dost. Měnit i soutěž už by bylo prostě moc. I v tom tak rychle se měnícím fotbalovém světě.