Blogy

Levan Kenia – muž, který zažil Magathův dril

Ondřej Zlámal | 15.02.2015
kenia2.jpg foto: Michal Býček

Slávistický ofenzivní záložník Levan Kenia má ve svých dvaceti čtyřech letech za sebou už pozoruhodnou kariéru.

Za reprezentaci debutoval, když mu ještě nebylo sedmnáct jako junior se zářnou budoucností. Jeho technické dovednosti a talent mu vynesly angažmá v Bundeslize. V FC Schalke 04 hned na úvod zažil dril kouče Felixe Magatha, o kterém se vyprávějí až neuvěřitelné příhody.

„Přišel můj čas a jsem rád, že jsem v rukou tak skvělého specialisty. Trenér mi věří a dostávám prostor na hřišti, ale úplná spokojenost není na místě,“ řekl tehdy Kenia serveru UEFA.com.  „Mnoho lidí říká, že je pod tím těžká práce a mají svým způsobem pravdu. Mně se ale jeho přístup líbí. Hrajeme na vítězství v každém zápase,“ dodal tehdy devatenáctiletý fotbalista. Jsou to diplomatická slova. Kdo o Magathových galejích slyšel víc, dovede si je dosadit do správného kontextu.

V Bundeslize Kenia nasbíral nakonec jedenáct startů, za reprezentaci dvacet tři. Určitě si přeje někdy v budoucnosti obě tyto statistiky rozšířit. Návrat do národního týmu se už několika fotbalistům hrajícím za Slavii podařil. Gruzie na tom ve své kvalifikaci na EURO není vůbec dobře, body brala jen jednou, za výhru nad slabým Gibraltarem.

V přípravných utkáních Slavia těžila z jeho spolupráce s Milanem Škodou, kterému šikovný špílmachr servíroval gólové přihrávky. Je samozřejmé, že v ostrých utkáních se soupeři zaměří na to, aby k tomu dostal minimum prostoru. Budou mu hrát do těla. Uvidíme, jak se s tím dokáže srovnat.

Kromě toho se rodák z Tbilisi bude muset vyvarovat toho, co doprovází řadu nových posil Slavie. A to s tím, že si po svém příchodu ze záhadně proklatého důvodu pořídí nějaké vleklé zranění.

Pokud se mu to všechno podaří, může být jedním z klíčových Beránkových mužů, kteří potáhnou klub z Edenu zpátky do vyšších pater tabulky. U fanoušků už tyto naděje svými výkony vyvolal.