Blogy

Ladislav Hampl fotbalovým sudím

Rostislav Bakula | 16.11.2016
hampl_sudi.jpg foto: www.divadloverze.cz

Herec Ladislav Hampl je fotbalovým fanouškům známý především ve své roli Jarmila ze seriálu Okresní přebor. Tam byl jedním z hráčů houslického týmu, který sezónu dotáhl až k vysněnému postupu do kraje (respektive I. B třídy). V divadelním monogolu Sudí má ale tenhle rodilý liberečák a fanoušek tamního Slovanu úlohu hlavní, jednojedinou. Odpískat zápas!

Mít otěže utkání pevně ve svých rukách, nenechat se přelstít žádným z hráčů, kteří na trávník vstupují primárně právě proto, aby porušovali pravidla, to bezesporu není lehká úloha. O těžkostech života fotbalového sudího i neviditelných zákoutích téhle mnohdy nenáviděné profese, právě o tom je divadelní představení Sudí. A Ladislav Hampl se ho zhostil s tak suverénní dikcí, že by na jeho výkonu nenašel chybičku snad žádný delegát, který by mu měl vystavit známku.

No jen si zkuste předstoupit před natěšený dav fotbalové kavárny a bavte ho svým nepřerušovaným monologem více než 90 minut. Pozor! Svým erudovaným monologem. Bez použití laciných vulgárních berliček a s absolutním nasazením po celý zápas představení. Sudí není nějakým řadovým hráčem. Není jedním z 22 kopaček pobíhajících po hřišti - ti si v nestřežené chvíli mohou oddychnout. Ale sudí je na place sám. Ten zkrátka nemůže polevit.

Kdo by od divadelní hry s fotbalovou tématikou čekal za každou cenu nějakou lidovou řachandu, ten je u Sudího na špatné adrese. Dílem je to určitě i proto, že jde o inscenaci knihy německého spisovatele Thomase Brussiga a nejde tedy o původní českou látku. Hlavně je to ale tím, že Hamplův sudí je na vrcholu kariéry. Je to FIFA International Referee. Nic víc už není. On má nějaké postavení a vypracoval se až k tomu, že může být vypískán 80 000 nepříčetnými diváky. Komu se tohle poštěstí?

Skrze monolog Hamplova sudího se dočkáte podnětných retrospektiv do fotbalové historie i řady zajímavých interpretací světa kolem nás. Pokud tedy dostanete šanci vyrazit na tuhle divadelní hru, určitě to udělejte. Ladislav Hampl má tohle utkání pevně v rukách a zaslouží za něj absolutorium. Hodnocením delegáta 10/10. Bravo!