Blogy

Krejčí? Plzeň vsadila na správnou kartu

Václav Hanzlík | 15.12.2015
P1340478.JPG foto: Foto: Ondřej Zlámal

Vedení plzeňské Viktorie může být spokojeno. V rozjezdu fotbalového podzimu sáhlo k výměně trenéra a na lavičku dosadilo Karla Krejčího, tedy kouče, jenž zná ve Štruncových sadech každý drn i kabinu, vždyť zde působil ještě před příchodem Pavla Vrby a zažil po jeho boku všechny velké úspěchy. Pohled na tabulku, ligové statistiky i bodová úspěšnost před zimní přestávkou potvrzují, že šlo o správný krok a v mnohém může být inspirativní i pro ostatní kluby.

 

Karel Krejčí byl totiž v hledáčku již v době, kdy se sháněl Vrbův nástupce. Proti však zřejmě hovořilo to, že nebyl “velkým jménem”. Jenže “jména” góly nedávají, nezabraňují jim a už vůbec nešéfují kabině. A tu musíte mít, pokud chcete být úspěšným trenérem, stoprocentně na své straně. Své by o tom mohl vyprávět třeba Louis van Gaal, jehož prý nemusejí hráči v United a stejně oblíbeným prý byl i před časem v Bayernu.

Na Krejčího přišla řada znovu na začátku podzimu. K týmu se dostal před důležitým dvojzápasem s Vojvodinou Novi Sad a tento krok zvládl. Navíc vytáhl klub na první místo ligové tabulky a odvádí společně se svým realizačním týmem slušnou práci. Jistě - v Evropské lize to mohlo být lepší, na druhou stranu Krejčí přišel k hotovému mančaftu, vlastně jej zdědil, neměl prostor pro vlastní nápady.

Důležité však je, že umlčel pochybovače z řad fanoušků i některých “expertů”, kteří mu příliš nevěřili. A společně s vedením klubu ukázali, že cestou může být i vlastní vyzkoušený trenér. Stačí mu dát prostor a důvěru. Podobným směrem se zřejmě na jaře vydá třeba i Jablonec s trenérem Frťalou, kterého si vyhlédl v nedalekém Varnsdorfu.