Blogy

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi fotbalistou

Ondřej Zlámal | 26.01.2015
overmars_zofin.png

„Ajax má malou myšku, doufám, že z ní jednou bude velká myš,“ prohlásil Marc Overmars před zaplněným Žofínem na nedávném slavnostním večeru Grassroots fotbalu. Překladatel z holandštiny nebyl potřeba, do češtiny pohotově převedl slova sportovního ředitele Ajaxu právě oceněný nejlepší dorostenec Václav Černý.

„Sám jsem se chtěl jazyk rychle naučit, rozumět klukům v kabině a pokynům trenérů tak, aby kvůli mne nemuseli mluvit na tréninku anglicky,“ vysvětlil největší talent českého fotbalu svoji studijní motivaci.

„Ajax má pro zahraniční fotbalisty učitelky, byl jsem tam v tu chvíli jediný, takže výuka byla velice intenzivní, dnes už mi dojdou i vtipy v kabině,“ popisuje a dokazuje tím, že se nizozemský klub  rozhodně nespokojil s tím, že mladý český junior si vystačí jen s angličtinou.

Odbourání jazykové bariéry jistě nezaručují úspěch, ale rozhodně mu výrazně pomůže. Nejenom v kritickým momentech na hřišti, ale i při komunikaci s médii, fanoušky, samostatnosti v běžném životě. Možná právě holandština urychlila i jeho vstup do kabiny áčka.

A jak tomu bývá obráceně, když do českých klubů zavítají cizinci? Pár slovíček pochytí hned: záda, pravo, levo, vystřel. U mnoha z nich to také tím skončí, záhy zjistí, že čeština je příšerně těžký jazyk. Možná si i leckterý cizinec pomyslí, že u nás stejně dlouho nepobude, tak co se s těmi podivnými pády trápit. Do mixzony pak mockrát nezavítá, média o něm nepíší. Jazyková bariéra se v mnoha případech stává tím ledovcem, který pošle jejich kariéru u nás ke dnu.

Jsou ale výjimky, jejichž úspěch není určitě náhodný. Česky se velice rychle naučil například Bony Wilfried. Když do Plzně po letech dorazil s Manchesterem City Edin Džeko, předvedl svoji plynulou češtinu. Jazykové bariéry jejich kariéry nebrzdily, a to ani v Čechách. A znalost češtiny na první pohled dokládala jejich profesionální přístup ke každému detailu.

Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi fotbalistou. Václav Černý to už ví. A to je dobře. Může být vzorem ostatním. Nejenom těm, kdo odcházejí za kariérou ven, ale i těm, kdo přicházejí k nám.

Foto: Pavel Jiřík