Blogy

Je to „jen“ příprava

Ondřej Zlámal | 08.02.2015
bycek.jpg foto: Michal Býček @michalbycek Cesta Slavie z pripravy s Radem Bělehrad.

Kolikrát stejná fráze zazní. „Je to jen příprava, rozhodující budou ostré zápasy.“ Říkají to častokrát vítězové i poražení. Na rozdíl od mnoha prázdných frází, je toto konstatování z velké většiny pravdivé.

Přípravné utkání nemůže nikdy získat náboj opravdového boje o body. Fotbalisté mohou hrát s plným nasazením, ale nikdy nebudou dohrávat v křečích z vyčerpání.

Obrovský rozdíl je v taktické přípravě na utkání. Jde se do něj většinou z plné zátěže, zažil jsem situace, kdy se dopoledne na soustředění zcela ostře trénovalo, a druhou fází byl podvečerní zápas. Také se málokdy trenérské plány zaměří na hru soupeře jako v soutěžním zápase. I během samotného střetnutí se spíše zkouší taktické varianty, nehraje se úporně na výsledek.

Jedním z nejmarkantnějších rozdílů je pak střídání. Několikrát jsem psal online ze zápasu, kde o přestávce jeden z týmů kompletně vystřídal celou jedenáctku. Než jsem si to všechno stačil zaznamenat, uběhla čtvrthodina druhé půle. Druhý poločas se vůbec málokdy hraje v konstantním tempu, střídání ho úplně změní, až by bylo někdy lepší vydat dva výsledky.

Nechci tím říct, že přípravy nemohou naznačit nic o stávající formě týmu, o krystalizaci základní jedenáctky. Mám pochopení, když předvedená hra dokáže fanoušky znervóznit, nebo naopak pozitivně naladit. Třeba jsem docela zvědavý na to, jak se povede v lize Hradci Králové, který v zimě nehrál vůbec špatně. Ale odhadovat si netroufnu nic.

Na jednu kuriozitu jsem si vzpomněl, když jsem si dnes přečetl, že trenér Slavie Beránek v závěru prvního ze dvou přípravných zápasů v jednom dni vyslal na hrot útoku brankáře Řeháka.

Před mnoha lety jsem volal jednomu z asistentů, který mi měl sdělit sestavu a průběh jednoho přáteláku  v Alpách. Nedovolal jsem se snad dvacetkrát. Ani jedinému jeho kolegovi, natož trenérovi. Nakonec mi podivně zadýchaný asistent nadiktoval výsledek a slátanou sestavu. Až s odstupem času jsem na náhodně získaných fotkách zjistil, že všichni trenéři proti amatérskému týmu hráli. Fanoušky na webové diskusi tehdy děsně rozlítilo, že jejich klub vyhrál jen o tři branky.

Na jedno se můžete spolehnout. Až 20. února začne Synot liga, nikdo, ale vůbec nikdo si na přípravu nevzpomene. Jak říká klasik: hlavní jsou body. A už aby to začalo.