Blogy

Je-li ruka nastřelena...

Ondřej Zlámal | 30.01.2015
fotokbloguoruce.png

„Penalta se nepíská, je-li ruka nastřelena,“ říká rázným hlasem ve filmu Obecná škola učitel Igor Hnízdo svým žákům, kteří s ním celí uřícení přiběhli prokonzultovat výklad jednoho ze základních fotbalových pravidel.  Bývávalo.

Na semináři komise rozhodčích pro média se o několika situacích hraní rukou diskutovalo snad víc než hodinu. Předseda pravidlové komise Jiří Kureš trpělivě vysvětlloval, že se píská „úmyslná“ ruka.

Ve slovu „úmyslná“ je první komplikace.  Fanoušek si pod tím představí, že obránce vyrazí míč rukou z branky, sáhne po přihrávce, chytí míč do dlaní. Jenže pravidlový pojem „úmyslná“ je mnohem širší. „Ruka jde k míči, vykrývá prostor, je v nepřirozené poloze,“ vysvětlil Kureš trpělivým hlasem novinářům.

Naopak neúmyslná ruka je taková, kdy balón ruku trefí z blízkosti, hráč se přirozeně proti střele otáčí, míč skončí na ruce, když si kryje tělo. „Je to chvíle, kdy nemohl hráč udělat nic jiného,“ dodává k tomu pravidlový expert FAČR.

Samozřejmě, že někdy není snadné oba případy rozlišit. Když letí na obránce dvacetimetrový centr a míč mu spadne na ruku, je to ruka, protože měl dost času to předvídat a zareagovat. Jinak tomu je, ale ve chvíli, kdy o stejný centr svede souboj se soupeřem a míč se mu na ruku odrazí. To ruka úmyslná není.

Stejné je to i při skluzu. Pokud míč zasáhne ruku, o kterou se skluzující obránce opírá, neděje se nic. Pokud s rukou mává nad hlavou, tak ano. 

K tomu se přidává pravidlo, které já jako konzervativní člověk nemám rád vůbec. Ruka není, když si ji fotbalista nastřelí při odkopu nešikovně sám. „Tento výklad byl zaveden asi před třemi lety FIFA,“ upřesnil mi  pan Kureš. „Všichni za mnou chodili, co jsem to proboha vymyslel, ale můj nápad to nebyl.“ Předpokládá se tak, že si ruku úmyslně prostě při odkopu žádný fotbalista nenakopne.

Další přednášející mezinárodní delegát UEFA a FIFA Miroslav Tulinger prozradil, že pravidlo se pokusili „rozseknout“ ve Španělsku, kdy načas zavedli výklad, že ruka je vždycky ruka a je za ní žlutá karta.  Po čase od něj museli ustoupit, rukou a žlutých bylo moc.

Tak nevím, co by Igor Hnízdo zahlásil dnes. „Penalta se nařizuje, je-li ruka úmyslná. Chlapci, posadťe se, já vám to vysvětlim." Ještě, že už je Obecná škola natočená.

 

Foto: CZECH 4 SPORT