Blogy

Jaroslav Šilhavý a jeho slávistická mise

Miroslav Kindel | 22.12.2017
slavia.jpg foto: Miroslav Kindel

Jaroslav Šilhavý po 15 měsících a 14 dnech skončil ve Slavii. Jeho bilance při trénování nejstaršího českého klubu je následující: 36 výher, 15 remíz a 7 porážek - to vše z celkového počtu 58 zápasů. Už jen řečí čísel to vypadá, že Jaroslav Šilhavý byl ve Slavii úspěšný. A já si dovolím tvrdit, že byl, ačkoliv se mu pár věcí opravdu nepovedlo. Titul, postup do Evropy, postup do Evropské ligy....to vše však přebíjí pár ztrát a nevyrovnané výkony na ligových hřištích.

Odvolání jako správný krok? Ukáže až čas
Jeho odvolání ale z mého pohledu unáhlený krok spíš není. Je samozřejmě jasné, že všichni viděli, jak Slavia na podzim stagnovala. Herní progres byl tatam. Z těch všech ligových zápasů, co se na podzim odehrály, se mi líbil duel s Brnem a domácí utkání s Boleslaví a Duklou, což jsou při vší úctě k těm klubům, spíš týmy druhého sledu, a to, i když se podíváme na tabulku. Jedno je jisté - tým měl a má na víc, zejména po velkých letních nákupech.

Výkony v Evropě lepší než výsledky
V Evropské lize Šilhavého tým herně nezahrál špatně. Oba zápasy s Villarrealem byly v rámci možností velmi dobré, ne-li vynikající. Doma s Maccabi skvělý první poločas, u nich zas celý zápas. A jediné potíže nastaly ve dvojzápasech s Astanou, kde se mně samotnému už výkon Slavie nezamlouval.

Někdy chyběl respekt k trenérovi jako slávistovi a legendě klubu
Hodně často se mluví o tom, že k trenérovi nebyla nakloněná kabina, nebylo k němu nakloněné třeba ani vedení klubu. Jaroslav Šilhavý se ve Slavii po titulu zčásti potýkal i s nedůvěrou a nerespektem ke své osobě. Jestli je to pravda nebo ne, to nikdo nevíme. Každopádně někdy by se hodilo mít k trenérovi, který Slavii dovedl k titulu, úctu a respekt. 

Velká očekávání ve Slavii byla, jsou a budou
Často se na sociálních sítích a nejen na nich objevují slova jako "megalomanství" a "vysoká očekávání." O tom prvním možná není sporu, protože někdy to opravdu zčásti může vypadat, že vedení Slavie není úplně trpělivé a chce úspěch za každou cenu. I proto se do klubu investuje značné množství peněz jen proto, aby byl klub úspěšný. Bez peněz se klub nezvedne. O tom druhém si dovolím tvrdit, že tlak na výsledky a očekávání byl ve Slavii vždy ten nejvyšší a bude to tak i nadále. A také právě tenhle případ mohl být z mého pohledu přesně to, co Jaroslavu Šilhavému zlámalo vaz.

Z minulosti se žít nedá
Jaroslav Šilhavý ve Slavii zanechal i významnou stopu. Vybojoval po odchodu Dušana Uhrina titul a překonal rekord v sérii neporazitelnosti. Stal se tedy za poslední roky nejúspěšnějším trenérem Slavie v její novodobé historii, hned po Karlu Jarolímovi. V mistrovské sezoně Slavia, pokud nepočítám MOL Cup, dokázala z 26 zápasů vyhrát 19 a sedmkrát remizovat. Obdivuhodný počin, jistěže. Ale jen z tohoto žít nejde, Slavia se doopravdy někam musí posunout a podzim ukazoval, že nějaký zdánlivý posun je v nedohlednu.

Rotace hráčů je důležitá, ale tak na čtyřech postech
Po zápase v Plzni přišlo na přetřes to, o čem se šuškalo už nějakou dobu a to rotace sestavy. Když se do trenéra obouval i Josef Hušbauer, dalo se čekat, že tam není něco v pořádku. Na stranu druhou souhlasím, že je důležité znát hráče, které vedle sebe na hřišti má a bude vědět, co od něj čekat. I tohle byl možná problém neuspokojivých podzimních výsledků. Někdy se totiž v sestavě změnilo až sedm hráčů. Pokud rotace mezi zápasy v Evropě, tak ano, ale pouze na čtyřech postech a bez jakýchkoliv výmluv. A teď to berte s nadsázkou: v tomhle se vyžívá Karel Jarolím v reprezentaci, tak se asi pan Šilhavý chtěl na svou možnou budoucí štaci připravit.

Trpišovský přinese modernější herní styl
Jsem přesvědčený, že nový trenér Jindřich Trpišovský přinese moderní styl fotbalu, na který fanoušci čekají nějakou dobu. Trenér Šilhavý měl také svůj styl, který byl ze začátku úspěšný, ale jak už to tak bývá, bohužel pro něj byl ten styl už vyčichlý a soupeři si s ním věděli rady.

Plus pro Šilhavého. Uměl trefit sestavu
Z mého pohledu netrefil sestavu jen jednou, a to v domácím duelu Evropské ligy s Astanou. Jinak? Klobouk dolů. Jaroslav Šilhavý je trenér, který sestavu trefovat umí a kolikrát v Evropské lize na hru na protiútoky dokázal sestavit tým, který byl mladší a dravější a dokázal si víceméně se schopnějšími soupeři poradit svými zbraněmi.

Bude třeba omladit kádr
Kádr Slavie a jeho průměrný věk? 28 let. Slavia má tým povětšinu složený z hráčů té střední generace, ale je třeba s tím začít pohnout a omlazovat. A to by měla být právě parketa nového trenéra Trpišovského, který s mladými pracovat umí a taktéž je dokáže zabudovat i do A-týmu. Odchody se čekat dají.

Duo Trpišovský + Nezmar jako naděje do časů příštích
Jedno mínus vedení Slavie u některých fanoušků ale po odvolání trenéra má. Pro některé byl Jaroslav Šilhavý slávistickou legendou a srdcařem, kterému bezmezně věřili. Při spekulacích o Jindřichu Trpišovském se nebylo čemu divit, že fanoušci chtěli hlavně srdcaře. Ale prosím, buďme objektivní. Nezmar + Trpišovský je zrovna duo, které může Slavii vytrhnout trn z paty. Pro jaro platí tedy, že Slavia teď nemá co ztratit a buď bude nová koncepce úspěšná nebo ne. Dejme tomu čas, jistou naději v tom vidím.

Jaroslavu Šilhavému přeji jen to nejlepší do příštího angažmá. Ve Slavii udělal spoustu práce. Zaslouží si obrovské poděkování za titul a postup do základních skupin evropských pohárů. Byl respektovanou osobností, a je velkou slávistickou legendou, kterou už bezesporu zůstane.