Blogy

Jak si zkrátit zimní přestávku?

Rostislav Bakula | 07.01.2016
vodnanskaliga.jpg

Během zimní přestávky si většina profesionálních fotbalistů užívá volna a nabírá síly - leckdy i kila :-) - před náročnou zimní přípravou. Ti amatérští si pak období bez mistrovských zápasů nezřídka vyplňují oblíbenou sálovkou, popřípadě futsalem.

A přesně takový příklad můžeme najít v jižních Čechách. V městečku Vodňany, které se nachází vprostřed cesty mezi Pískem a Č. Budějovicemi, se tu už od roku 1994 hraje populární Vodňanská liga sálové kopané.

To, co začalo, jako sranda turnaje amatérských nadšenců, se postupně vyvinulo ve fenomén, který dalece přesahuje hranice města. Dlouhodobé soutěže se zúčastňuje až 12 týmů a v některých ročnících je tak potřeba odehrát až 17 kol, aby byl určen celkový vítěz.

Na palubovce se přitom už dávno neprohání jen fanoušci a čistokrevní amatéři, ale nezřídka i hráči krajského přeboru, divize, ČFL nebo dokonce i Synot ligy. Za všechny by mohl posloužit příklad jedné z nejčerstvějších posil pražské Slavie; Zdeněk Linhart odehrál v ročníku 2014/2015 několik zápasů Vodňanské ligy a třeba duel mezi DG303 a Otroky (pozdější finále) patřil určitě k těm nejlepším, jaké mohli vodňanští ve své hale vidět. Ostatně, podívejte se na jeho záznam.

Ruku v ruce s kvalitou Vodňanské ligy jde i její celková organizace a propagace. Soutěž má už od roku 2009 své vlastní webové stránky, kde můžete najít všechny statistiky, výsledky i zajímavosti. Pochlubit se můžou interesantní bilancí cca 4 000 unikátních návštěvníků za sezónu (listopad-únor)! Jejich součástí je i profesionální logo soutěže a kompletní grafické řešení. Od loňska pak nechybí ani Youtube kanál Vodňanské ligy, kde se objevují záznamy vybraných zápasů a samozřejmostí je také Facebookový a Twitterový profil.

Permanentně stoupající zájem o tuhle lokální soutěž může podpořit chuť všech dalších nadšenců, kteří by chtěli podobný projekt spustit. V dnešní době, kdy vám jde technika i technologie naproti, totiž není problém vyzkoušet si velké věci na malém hřišti.