Blogy

Jak dopadne hokejová Extraliga?

Miroslav Kindel | 08.09.2017

Kdo získá titul? Kdo bude černým koněm soutěže? Kdo sestoupí? Na tyhle otázky se každý rok před začátkem extraligové sezony ptá každý zarytý hokejový fanda, který se na novou sezonu pochopitelně těší. 

Ani já nejsem výjimkou. Česká nejvyšší soutěž startuje už v pátek 8. září. Nedočkaví fanoušci skupují vstupenky na zápasy svých oblíbených týmů. Pauza byla dlouhá. Je třeba zase začít fandit.

A teď ty prognózy. Kdo získá titul? Přiznávám, že v extralize tipovat někoho na titul a sestup je docela kumšt. Pokud někdo už na začátku sezony u někoho zisk titulu předpokládal, tak by se měl vydat na kariéru věštce. 

Teď rozhodně nebudu tipovat, kdo získá titul, ale kdo vyhraje prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. A jsem si jistý, že jeden z dvojice Liberec - Kometa to bude na sto procent. 

Silně se jeví Hradec, který má v týmu spoustu cizinců a především bojovníka Koukala. V první šestce budou určitě i Třinec se Spartou. 

Černý kůň soutěže? Jednoznačně Plzeň. Kanonýři Kubalík, Mertl a Gulaši a dravé mládí, z nichž už pár nakouklo i do reprezentačního áčka. Navíc na střídačce je osobnost ve jménu Martina Straky. On bude tím hlavním strůjcem možného modrobílého úspěchu. A pokud střelecky naváže Dominik Kubalík na svou předchozí formu, kterou měl před odchodem z Plzně, tak se nemusí na západě Čech bát. 

Chomutov pod trenérským mágem Vladimírem Růžičkou loni nakoukl dokonce až do semifinále, kde následně nestačil na Liberec. Chomutov sice opustila například dvojice Kampf - Kaše, v obraně jim chybí Rutta, ale jak známe kouče Růžičku, tak z toho týmu i po odchodu opor vytříská maximum. Je možné, že spolu s Plzní se budou přetahovat o šesté místo zaručují přímou účast ve čtvrtfinále. 

Boj o desítku bude ale dramatičtější. Dle mého názoru se tam jen těsně neprotlačí Olomouc. Nedostane se ani na Litvínov, který podle mého názoru moc kvalitně neposílil a bude hrát trošku dost dole. A do elitní desítky se dostanou Pardubice. 

Ano, ty Pardubice, které loni hrály baráž, aby se zachránily. Trenérský tým v čele s Milošem Holaněm okamžitě v létě nastartoval spoustu změn. Přišlo 12 nových hráčů po jakémsi "try outu", na kterém byli vytipovaní hráči, kteří měli trenéra přesvědčit, že do týmu patří. Podle mě budou Pardubice v desítce. Na papíře to špatné není, jen to potvrdit na ledě. Další otázkou je sehranost, ale to můžeme říct i v případě Sparty a také Jihlavy, oba týmy totiž do kádrů řízli také hodně, takže čekám, jak se to projeví na ledě. 

Sestup? Nepřeji nikomu. Je tam Jihlava a kdo dál? To se nejspíš rozhodne mezi trojicí Litvínov, Olomouc, Zlín. Zejména u posledně jmenovaného týmu jsem hodně zvědavý na to, jak si povede. Mají nového sponzora Aukro, přišel Martin Hosták. Provedly se tam změny. Je to prozatím velká neznámá. Každopádně bych je tipoval na záchranu v nejvyšší soutěži. 

A na co se těšit? Jednoznačně na mladé hráče jako jsou Filip Chytil a Martin Nečas. Oba prošli drafty NHL (Chytil byl draftován Rangers jako jedenadvacátá volba, Nečas byl osmou volbou a draftovala ho Carolina). Je to možná poslední šance je vidět na stadionech, protože kdo ví. Třeba už za rok budou válet v NHL, ale samozřejmě: "Děkujeme bohu, že jsou vůbec ty televize, internety apod." 

A na borce jako jsou Jaroslav Bednář, Ondřej Kratěna....a kdo ví, třeba se v extralize ukáže i hvězda největší: Jaromír Jágr. Takže stojí za to extraligu sledovat. Spoustu hráčů bude hrát také o olympiádu. Pro některé to může být doslova a do písmene vrchol jejich kariéry. 

A jak nakonec extraliga dopadne otipuji v následující tabulce: 

1. Kometa

2. Liberec

3. Třinec

4. Sparta

5. Hradec

6. Plzeň

7. Chomutov

8. Vítkovice

9. Boleslav

10. Pardubice

11. Olomouc

12. Zlín

13. Litvínov

14. Dukla Jihlava