Blogy

Italky vyhrály, protože neudělaly chyby

Ondřej Zlámal | 28.10.2015
P1360981.JPG foto: Ondřej Zlámal

České fotbalistky mají za sebou druhé vystoupení v kvalifikaci na UEFA Women´s EURO 2017. Po vítězství 3:0 v Gruzii stejným výsledkem podlehly favorizovaným Italkám. K úspěchu ale nebylo tak daleko, jak se podle výše prohry zdá.

Italky v Chomutově prostě neudělaly chyby. Technicky se jim svěřenky Stanislava Krejčíka vyrovnaly, naopak dokázaly předvést řadu pohledných akcí a v bojovnosti a nasazení také nebyl velký rozdíl. Češky ale nezvládly klíčové situace.

Před první brankou chyběla domluva a Maurová se dostala k brance velice lacino. Měla i štěstí, že se k ní míč odrazil. Podobně se dá mluvit i o následné penaltě před koncem prvního poločasu. Obě situace se daly zvládnout mnohem lépe. Někdo na tribuně poznamenal, že je škoda zranění Veroniky Pincové…ale fotbal se na kdyby nehraje.

V podobně vypjatých duelech je třeba proměňovat šance. Tu největší českou měla ještě před přestávkou Irena Martínková, rozhodla se zakončit a poslala míč nad břevno. Přitom nabíhající Petra Divišová by mohla mířit do prázdné branky. Sympaticky fandící diváci si na tribunách jenom povzdechli. Irena Martínková bohužel neměla svůj den i další její přihrávky a akce nebyly tak sebejisté jako obvykle.

Právě to byl moment, který mohl Italky znejistět. Ty přidaly třetí hodně šťastnou branku po přestávce.

Přesto české fotbalistky udělaly od posledního utkání s Itálií v červnu 2014 na Žižkově pokrok. Tam prohrály 0:4 a bylo rozhodnuto už po poločase. Tentokrát byly vyrovnaným soupeřkami. Nabídly i pohledné akce, které pobavily diváky. Výborný výkon podala Svitková, dobře se prezentovaly další, třeba střídající Ringelová a Ivaničová.

Pokud se vyvarují chyb a budou proměňovat šance, nemusí být příště z podobných zápasů bez bodu.