Blogy

Hlavně se z toho nepos…

Rostislav Bakula | 11.03.2015
liga-mistru.png

Včerejší televizní studio Ligy mistrů na jedné nejmenované komerční stanici (znovu) ukázalo, že i fotbal z nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu se dá servírovat neformálně a uvolněně. Fotbal je především zábava. Zábava pro davy fandů a neměl by se tedy brát smrtelně vážně. Nebo, jak s oblibou říkával legendární Ivan Hlinka, hlavně se z toho nepos…

Před kamerou dva moderátoři, z nichž nejspíš ani jeden nevládne odbornými znalostmi o hlubokém defenzivním bloku nebo vysokém presinku. Ani jednomu však nechybí fanouškovský zápal a nálada podělit se o svůj laický názor, kterému řadový fanoušek jednoduše rozumí.

Mezi nimi jeden z nejlepších fotbalistů naší novodobé historie - mimo jiné také vítěz Ligy mistrů. Ten doplňuje dvojici moderátorů ne o suchá klišé o zmíněných hlubokých blocích, ale o svoje osobní zkušenosti ze zákulisí velkého fotbalu.

Marek Jankulovski včera vytáhnul řadu zábavných historek, které navíc skvěle podal a spolu s Liborem Boučkem i Leošem Marešem mně ve studiu bavili až neuvěřitelně. Takový úsměv od ucha k uchu jsem u fotbalu dlouho neměl.

Jejich jazyk je totiž běžnému fanouškovi určitě bližší a srozumitelnější, než názory expertů od konkurence. A stejně tak jejich zážitky, které vám jednoduše dávají pocit, že se dostáváte “dovnitř”.

Netvrdím, že fotbalová studia by měla být pouze o zábavě a neformálním pokecu. Netvrdím, že by měla rezignovat na odborné rozbory, ale občas by zkrátka neškodilo okysličit zatuchlá studia právě takovými hosty a celkovým pojetím, jako jsme viděli včera.

Na Prima COOL se rozhodli jít úplně jinou cestou, než veřejnoprávní ČT. Vyhradili se, k Lize mistrů přistoupili s lehkostí a takřka bez respektu. Vždyť je to “jenom” fotbal. Díky tomu je jejich studio svojí atmosférou nezaměnitelné. A to je (především pro diváka) jedině dobře. Má totiž alternativu a možnost výběru.

Za sebe tak musím přiznat, že od příští sezóny mi studio na COOLu bude chybět víc, než by mi chybělo na ČT.