Blogy

Guardiola: Bayern posunul na výsluní, ale nikdo nepláče

Václav Hanzlík | 21.12.2015
oslavy.jpg foto: Ondřej Zlámal

Dlouho se o tom na Säbener Straβe v Mnichově jen potichu šuškalo. O víkendu klub vše oficiálně potvrdil – Pep Guardiola v létě neprodlouží smlouvu a po třech letech bavorskou metropoli opustí. S jakým vysvědčením?

 

Příchod katalánského mága na lavičku Bayernu vyvolal před dvěma a půl lety velký poprask. Pamatuji si, jak před prvním přípravným duelem na hřišti regionálního Zwieselu oblepili trenérskou lavičku fotografové a fanoušci řičeli nadšením, když jim trenér poprvé zamával. Všichni očekávali, jak budou do vitrín v klubovém muzeu přibývat trofeje, hlavně další ušatá za triumf v Champions League. To se ale (zatím) nepovedlo. Ano, Bayern patřil pod Pepem k naprosté špičce, na úplný vrchol se však v pohárové Evropě nedostal. Bundesligové triumfy se totiž v Mnichově berou tak nějak jako samozřejmost…

Části fanoušků se postupem času začal zajídat způsob hry Bayernu, který se až nebezpečně podobal Barceloně právě pod Guardiolovým vedením. Stovky přihrávek, obléhání soupeřovy poloviny, minimum dotyků s míčem. Často létal vzduchem úplně jiný sport – házená.

Guardiolovi příliš nepomohl ani střet s dlouholetou lékařskou legendou klubu Hansem-Müllerem Wohlfahrtem. Ten se po letech pakoval se zdůvodněním, že „ztratil důvěru“. Trenérovi se například nelíbilo, že není každý den přítomný přímo v tréninkovém centru, ale hráči za ním dojíždí do centra do jeho ordinace. Rozdílné názory měli i na léčbu zraněných.

Působení Pepa Guardioly však nelze hodnotit jen negativně, spíše naopak. Klady převažují. Jeho příchod do Bundesligy byl obrovskou reklamou pro celou soutěž, z marketingového hlediska naprostá pecka, čehož si byl Bayern velmi dobře vědom a stoprocentně toho využil.

Z klubu, jenž byl výkladní skříní německého fotbalu, se najednou stala globální značka, která se může podívat do očí Barceloně, Realu či Manchesteru United. Guardiola přilákal do Mnichova hvězdné borce Xabiho Alonsa,  Thiaga či kanonýra Lewandovského.

Vybudoval silný kádr, jenž se stal pro soupeře hodně nečitelným, a navíc jej hráči nechtějí opustit. Tento fakt potvrzuje dlouhodobé prodloužení  s Müllerem, Martínezem či Boatengem. Bayern je nyní adresou, kam se rádi stěhují nejen hvězdy, ale i hvězdní trenéři. Proto na nabídku kývl i jeden z nejzkušenějších borců tohoto řemesla Carlo Ancelotti. Bayern má pověst finančně i sportovně silného klubu s těmi nejvyššími ambicemi. Navíc na rozdíl od svých konkurentů se dlouhodobě profiluje jako zdravě vedený a s rozumným managmentem.

Konečné vysvědčení však bude možné Pepovi vystavit až na konci této sezony. Dá se čekat, že ani na chvíli neubere plyn a až do posledního dne bude odevzdávat Bayernu vše. Když se před třemi lety takto loučil Jupp Heynckes, vyždímal z hráčů maximum a slavil historický zisk „triplu“. Guardiola má stejné, tedy jen ty nejvyšší ambice. „Triple“ by dal na jeho vysvědčení velkou jedničku.