Blogy

Gino van Kessel má v sobě velký potenciál

Ondřej Zlámal | 10.08.2016
P1500242.JPG foto: Ondřej Zlámal
Viděl jsem nizozemskou posilu Slavie naživo ve dvou zápasech a bavilo mne to ho sledovat. Je to fotbalista, o kterém víte, že je na hřišti. Nabízí se, nabíhá, centruje, snaží se s míčem tvořit. Nikdy neudělá s balonem tři kroky zpátky a nevrátí ho alibisticky ke stoperům.

Mnohokrát se snaží svého soupeře obejít, nasadit mu jesličky. Vrhá se do soubojů jeden na jednoho s velkou chutí. Když se mu to povede, dostane se do velice slibných situací.  Mnohdy je ještě  nedokáže dobře vyřešit, jako by chyběla souhra se spoluhráči, víc zkušeností.

„Je tady chvíli, takže bych ho nechtěl hodnotit. Navíc dal už dva góly. Chtěli jsme po něm góly a ty zatím dává. Je to zvláštní typ fotbalisty, potřebuje čas,“  říkal po zápase se Zlínem o nejlepším střelci slovenské ligy trenér Dušan Uhrin.

Je to přesně tak. Fotbal nejsou dostihy, kde si majitel koupí nového koně a on prostě běží a vyhrává. I van Kessel si potřebuje na český fotbal zvyknout. Spousta věcí, které mu vycházely v Nizozemí a na Slovensku, u nás nezafunguje, protože české týmy – při vší úctě – mnohem pozorněji brání.

Z Kesselových průniků a rychlosti se musí naučit těžit i jeho spoluhráči. I on sám jistě časem lépe vyhodnotí některé situace, kdy je lepší si míč narazit, než vletět mezi tři hráče. Potenciál na to, aby vytvořil během zápasu třeba i pět jasných gólových šancí už nepochybně i během takto krátké doby ukázal.

Nizozemská posila se octla pod velkým tlakem fanoušků. Bývá to tak všude na světě, pokud si klub pořídí hráče za vyšší částku.  U některých slávistických příznivců to posily ale nemívají zvlášť jednoduché. Jakoby se zapomnělo na dlouhá ekonomicky mizerná léta, kdy se do klubu chodili hráči jen rozehrávat po zranění, nebo protože prostě jiné nabídky neměli. Teď jakoby najednou nebyly pro někoho dost dobré i posily za peníze, musí všechno válcovat hned.

Van Kessel vpadl rovnou do zápasů o všechno. Nezapracovává se postupně, jako kdysi pod vedením trenéra Beránka Adauto.Přesto už důležité branky dal.

Hráčů s takto tvořivým potenciálem a energií k útočné hře v naší lize moc není.  Já se na jeho další zápasy upřímně těším a přeju mu, aby český fotbal dokázal svým stylem hry trochu oživit.