Blogy

GENIUS LOCI V ĎOLÍČKU

Ondřej Zlámal | 07.03.2015
P1140754.JPG foto: CZECH 4 SPORT
Genius loci býval strážce nebo bůžek nějakého místa. Dnes se tím spíš myslí duch, atmosféra, kterou nějaký prostor má.  Pokud takový duch existuje v Ďolíčku, nemá rád Příbram.

Středočeši v Ďolíčku v nejvyšší české lize dali naposledy gól 13. března 1994. Prohráli 1:3 a dvě branky domácích tehdy dal Robert Neumann. Ten po skončení kariéry pracuje jako reportér a byl u toho, když se v sobotu trefil u Botiče Roman Bednář.

V reportérově paměti se ale tento moment nevybavil. Aby taky ano, když má zafixováno, že hrál tehdy proti Dukle. Ano, to je ta doba, která se ve statistikách připočítává Příbrami, která v té době koupila licenci z Julisky.

Takže ona tradice s nevstřeleným gólem tedy trvala ještě déle než dvacet jedna let. Ta Bednářovým obloučkem skončila, ale máme tu důležitější statistiku: že v české lize Příbram ve Vršovicích ještě nevyhrála.

Když něco trvá celé dvě desetiletí, je třeba hledat nějaké důvody. Že by v zápasech venku neměli Příbramští takovou motivaci jako doma? Je to tím, že se jim venku obecně zase tolik nedaří? Nebo se dokáží právě do těchto soubojů pro změnu namotivovat Klokani? Je to podporou, kterou domácí mají od svých příznivců?

Kdo v sobotu vsadil podle tradice, tomu to zase vyšlo. Zelenobílí sice nedali penaltu, ale svým bojovným výkonem a vůlí po vítězství zcela zaslouženě brali tři body. Třeba právě takovým bojovníkům duch bývalého Dannerova stadionu fandí. Tím to bude, věřte mi.