Blogy

Futsalová Slavie žije svůj týmový sen

Ondřej Zlámal | 02.05.2021
PJml_20210430_33806.jpg foto: Pavel Jiřík

Takovou čtvrtfinálovou sérii mezi pražskými rivaly český futsal nepamatuje. Všech pět derby bylo vyrovnaných do poslední vteřiny a všechna střetnutí skončila o jednu rozhodující branku, která dvakrát padla v prodloužení a jednou v penaltovém rozstřelu. Do semifinále nakonec postoupila Slavia, která Spartu plnou technicky vybavených hráčů zaslouženě přetlačila.

Trenér David Frič dokázal Slavii během krátké doby, po kterou tým vede, neuvěřitelně zorganizovat zejména směrem do obrany. Jeho svěřenci jeho taktice uvěřili, zaměřili se na týmový výkon a tím přednosti soupeře dokázali eliminovat.

Do presinku na soupeřově polovině se pouštěli jenom v určitých momentech, kdy proti nim nestál kolumbijský futsalista Angellot, který se dokáže z napadání snadno dostat a okamžitě vyřešit i situaci před sebou přesnou střelou, nebo přihrávkou. Přesto právě on táhl Spartu celou sérií, držel ji ve hře a byl společně s Brahimim strůjcem obratu ze stavu 1:4 ve třetím utkání.

Sparta v sérii prokázala odolnost a velkou vůli se nevzdat, ale ve čtyřech z pěti zápasů jako první inkasovala a musela obracet průběh zápasu, to ji nakonec dohnalo, když už jí nezbývaly síly. Byl to právě Angellot, který v rozhodujícím pátém zápasu měl na noze vyrovnání, ale trefil tyčku odkryté branky. Jako by už na perfektní zakončení neměl sílu.

I mezi červenobílými by se daly najít brilantní individuální výkony. Igor Leovski a Daniel dokázali svoji formu naprosto přesně načasovat, podobně jako slovenský gólman Marek Karpiak. Ale v životní formě hraje také kapitán Jan Homola. Jenže hlavní oporou byl pracující tým, pro jehož prospěch odevzdaly všechny své síly i opory Radim Záruba a David Jošt. Nakonec to byl v posledním poločasu i Filip Vaktor, který musel na svou šanci čekat čtyři utkání a poločas. Pak na hřiště přišel s čiístou hiavou a naprosto připravený pomoci v pravou chvíli.

Kapitán Jan Homola odmítl, že by se v Plzni mohli těšit na unavenou Slavii. „Chci medaili,“ vyhlásil. Sehranost z těžkých zápasů a nabité sebevědomí může pomoci rychle odbourat z nohou únavu. Slávisté rozhodně nebudou v semifinále pro dalšího favorita snadným soustem.