Blogy

Fotbal opatrně otevírá cestu videu

Ondřej Zlámal | 25.01.2016
P1340455.JPG foto: Ondřej Zlámal

„Je to Pandořina skříňka. Jakmile z ní něco vyletí, už to nikdy nedostanete zpátky,“ tak mi před lety zdůvodňoval jeden z fotbalových funkcionářů to, že fotbal váhá sáhnout po moderních technologiích a využít je pro pomoc rozhodčím s řízením zápasů.

Na UEFA EURO 2016 budou v akci technologie, které budou sledovat to, zda míč překročil brankovou čáru. Stejné zařízení bude v provozu také během UEFA Champions League v následující sezoně a to počínaje zápasy play-off, ve kterém nastupují i české kluby. Pro UEFA Europa League se sledovací zařízení chystá na sezonu 2017/18. Dodavatel technologií bude brzy vybrán a oznámen.

To všechno neznamená konec brankových rozhodčích, ti budou nadále hlídat brankoviště, jen jim ubude práce se sledováním střel.

Možná, že to není ten zásadní průlom. Brankové technologie byly v akci už na mistrovství světa v Brazílii. Ale je to krok jedním směrem, většina fanoušků asi bez váhání řekne, že tím správným.

Já si těmi dalšími kroky, co by mohly následovat, zase tak jistý nejsem. Jsem konzervativní člověk, fotbal mám rád takový, jaký je. S videem a technologiemi se potýkají v jiných sportech a jen někde celý vývoj drží ho v rozumných mezích. Nejvíc se mi to líbí u tenisu. Na druhou stranu jinde toho je zase až moc - nerozumím tomu, ale viděl jsem třeba stále přerušovaný americký fotbal. Skoky na lyžích se staly díky počítačům téměř nepřehlednou podívanou.

U fotbalu bude těžké stanovit, co zkoumat a co už ne. Jednou za zápas zkontrolovat, zda má platit gól? Nebo jako v hokeji to nechat na rozhodčím, zda si vyžádá konzultaci? Nebo se budou kontrolovat všechny góly? A co ofsajdy? Není to vůbec tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá. Dovedu si klidně představit, že hráči budou rozhodčího nahánět úplně stejně, místo po hřišti ho poženou k videu. A nakonec to skončí tak, že některé situace budou sporné i na tom videu. Pak se děj vůle boží.

V jednom bych ale s nasazením videa neváhal. A to v boji proti simulantským pádům. Pokud se jednoznačně prokáže, že hráč nasimuloval penaltu nebo i faul, trestal bych ho i zpětně.

Bude to nakonec zajímavé, jakou cestou se fotbal v moderním věku vydá. Snad to všechno udrží pevně v rukou a nebude se pět minut hrát a deset minut zkoumat, co se stalo. To se dělá po fotbale u pivka. A tak je to správně