Blogy

Fotbal olympijský, Brazílii povede Neymar

Ondřej Zlámal | 31.07.2016
P1270846.JPG foto: Trenér Německa Horst Hrubesh vsadí v Riu hlavně na ty, kdo postup vybojovali. Foto: Ondřej Zlámal

Je to jeden z našich nejméně doceněných fotbalových úspěchů. V roce 1980 na olympijských hrách v Moskvě získalo zlaté medaile Československo. Já vím, byly to hry, které poznamenal bojkot západních zemí, který pak vedl k odvetě a poškodil i další hry v Los Angeles o čtyři roky později. Kéž by se politika do sportu nikdy nemíchala, ale toho se nikdy nedočkáme.

Fotbal je tak nějak na olympiádě trpěným sportem, hlavně ten mužský. Je to tím, že v něm platí věkové omezení pro start. Představte si, co by se teď dělo, kdyby se do Ria kvalifikoval náš tým a teď by Frýdkové a Krejčí a další nebyli svým klubům k dispozici…je to prostě zapeklitá a asi neřešitelná věc.

Přesto to bude zajímavý turnaj, kapitánem brazilského výběru bude hvězdný Neymar a najdou se i další hvězdy. Navíc kvalifikace o hry proběhla v rámci UEFA EURO U21 u nás. A mezi mladíky určitě jsou budoucí hvězdy…vždyť na olympiádě dřív hráli i Messi, Ronaldo, Ronaldinho, Cannavaro a další…

Fotbal se hraje na olympiádách od roku 1900, ten ženský od roku 1992. A právě na pod pěti kruhy se zdá, že fotbalistky na slávu mužského fotbalu dosahují nejvíce. Žádné omezení se nekoná, tak se hraje ten nejlepší fotbal s nejlepším obsazením. Zlato z Londýna budou obhajovat Američanky. Hraje se na sedmi stadionech po celé Brazílii.

Tak fotbalu zůstaňme i v té záplavě dalších sportů věrní a sledujme ho!

 

Fotbal muži skupiny

A – Brazílie, JAR, Irák, Dánsko

B – Švédsko, Kolumbie, Nigérie, Japonsko

C – Fidži, Jižní Korea, Mexiko, Německo

D – Honduras, Alžírsko, Portugalsko, Argentina

Do čtvrtfinále postupují první dva týmy.

 

Fotbal ženy skupiny

E – Brazílie, Čína, Švédsko, JAR

F – Kanada, Austrálie, Zimbabwe, Německo

G – USA, Nový Zéland, Francie, Kolumbie

Do čtvrtfinále postupují první dva týmy a dva nejlepší ze třetích míst.