Blogy

Dvakrát měř, jednou nakupuj posily

Ondřej Zlámal | 13.09.2015
slaviaprahaole.jpg foto: Ondřej Zlámal

Sobotní zápas v Edenu fanoušky Slavie nemohl moc potěšit. Dlouhodobě budovaný tým Mladé Boleslavi na hřišti hlavně v prvním poločase dominoval, lehce kombinoval v přechodech do útoku. V obraně pečlivě ohlídal Škodu a červenobílé držely ve hře jen zákroky brankáře Martina Berkovce. Pamětníci mistrovských sezon si mohli vzpomenout na účelný fotbal na jeden dotek, který před lety Krajčík, Švento a spol. pod trenérem Jarolímem předváděli. 

„Tým, potřebuje posílit,“ ukazovali mi mí přátelé tweet z účtu jednoho z nových majitelů, jen co jsem po zápase dorazil a dosedl ke stolu k jejich společnosti.

Je to pravda. Přesněji potřebuje rozumně posílit. Určitě to ani v českém fotbale nefunguje tak, že nakoupíte 5-6 nejdražších hráčů, které můžete sehnat, a začnete to valit.

V Turecku nedávno vytáhli stavidla s omezením počtu cizinců a kluby začaly nakupovat po desítkách hlava nehlava. Tomáš Sivok o tom vyprávěl na reprezentačním srazu, že ani některé ty nové nestačí poznat a další už jsou v kabině a ani si navzájem nerozumí. Když to říkal, byl jeho klub plný drahých posil poslední.

Dlouhodobý úspěch ve fotbale přináší dlouhodobá stabilní koncepce. Hodnotit je třeba delší časové úseky než jedno utkání. Slavia potřebuje posily, ale ne v tureckém stylu. Na její situaci se dá snadno upravit staré a dobré české přisloví: dvakrát měř, jednou posiluj.