Blogy

Dva nula o poločase. Ošidné, ale ne to nejhorší

Ondřej Zlámal | 14.10.2015
P1360499.JPG foto: Ondřej Zlámal
Jedenadvacítka si zadělala na problémy. Ve vyrovnané skupině, ve které svoji kvalifikaci o Polsko hraje, se domácí ztráty odpouštět nebudou. Zamrzí to, když vás soupeř jasně přehraje. Ještě horší jsou ale zahozené body z utkání, ve kterých dvakrát o dvě branky vedete.

Je to pověstná věta Josefa Csaplára. „To nejhorší, co se vám ve fotbale může stát, je vést 2:0 o přestávce.“ Nutno dodat, že to nejhorší je to jen u těch týmů, které jsou psychicky nevyzrálé a nedokáží zkrotit uspokojení nad vedením.

Případ svěřenců trenéra Lavičky v Uherském Hradišti by se do učebnice o stavu dva nula po 45 minutách hodil jako vyšitý. V závěru druhého poločasu padly dvě branky a bylo potřeba jediné – nepustit soupeře do zápasu. Nadšeně bojující Černohorci ale z kabiny vyletěli jako vosy, vrhli se do vysokého napadání. Napálili břevno, dali branku. Pak sice inkasovali, ale nevzdali se a dotáhli zápas k remíze. A ne že chvílemi nemohli pomýšlet i na výhru, zvlášť když jeden zákrok před brankou hodně zaváněl penaltou. Češi na to nedokázali zareagovat, chyběl důraz v soubojích, aktivita.

Zkušený trenér Lavička má pravdu – pokud chtějí mladíci hrát na EURO, musí se zlepšit. Prvním krokem je dostat pod kontrolu zápas, který o dvě branky vedete.

Na závěr přidám jednu poznámku, ke které se rád po letech vrátím. Hráč Černé Hory s číslem 8 – špílmachr Vladimír Jovovič. O něm určitě jednou uslyšíme. A bude u něj slavné jméno nějakého klubu, uvidíte.