Blogy

Druhá liga taky liga, Skalák udělal dobře

Ondřej Zlámal | 02.02.2016
P1270281.JPG foto: Ondřej Zlámal

Den, kdy se v Anglii zavírá přestupové okno, připomíná hektické zpravodajství z burzy. Kluby dokončují na poslední chvíli transfery jak na běžícím pásu.

V závěru toho posledního zaujal přestup českého reprezentanta Jiřího Skaláka do druholigového anglického klubu Brighton & Hove Albion FC. Na twitteru, který žel bohu občas slouží nejenom jako místo pro krátké postřehy, ale také pro zkratkovité závěry, se rozpoutala diskuse, zda to může vůbec být pro reprezentanta splněný sen a kam se ten svět řítí, jako kdyby boleslavský záložník právě zvolil nějakou amatérskou soutěž. Kupodivu k tomu zřejmě postačil fakt, že se nejedná o první ligu.

Ono je to s tou první a druhou ligou opravdu relativní. Jen se podívejte na kolečka, kterými prošli v nejvyšších soutěžích v Itálii a v Německu někteří jiní reprezentanti. O jejich koncích Skalák určitě věděl.

V Anglii se v poslední době hodně událo. Kluby utratily rekordní přestupové částky, mohou investovat velké sumy také díky novým smlouvám o televizních právech. Směrem na Ostrovy – do obou nejvyšších soutěží - tak míří fotbalisté i z mnohem prestižnějších lig, než je ta naše.

Z Championship je do první anglické ligy blízko. Hráč projde velkým zatížením mnoha náročných a tvrdých zápasů před velkými návštěvami, pod tlakem. Fanoušci vědí, že špička druhé anglické ligy je často na úrovni druhé poloviny té první. Dokazují to každoroční vyrovnané souboje v prestižním anglickém poháru.

Skalák je typ silového fotbalisty, který se do anglického stylu fotbalu hodí. Navíc k tomuto pojetí nabídne nadstandardní technické vybavení. Projde ostrou zkouškou. Pokud v ní uspěje, pak to bude dobrá zpráva i pro českou reprezentaci. A na podzim už může být v nejvyšší anglické soutěži, ať už s Brightonem nebo jiným klubem. Taková výzva opravdu je krokem vpřed a klidně i tím splněným snem.