Blogy

Derby pražských "S" je tady

Miroslav Kindel | 16.03.2018
derby.jpg foto: Ondřej Zlámal

289. derby se nezadržitelně blíží. Na dveře klepe vlastně navlas stejně jako jaro plné vykvetlých stromů, květin a také lásky. Jednou láskou tohoto jarního období bude i derby. Ačkoliv předpověď počasí počítá se zimou, tak "láska" mezi oběma tábory bude i nadále přetrvávat.
V jakém rozpoložení jsou oba týmy? Slavia v dobrém, protože kromě zápasu s Jihlavou na jaře ještě neprohrála. Naopak Sparta má velké problémy a herně jí to skřípe. Bude zajímavé sledovat, jak se Sparta popere s pozicí outsidera a Slavia s pozicí mírného favorita.

Proč by měla v derby vyhrát Slavia? A co se dá očekávat?

Totální fotbal i v derby?
Dost často se mluví o pojmu "totální fotbal". Co to znamená, víme asi všichni. Však to pronesl i při své inauguraci i nový slávistický trenér Jindřich Trpišovský. Všichni brání i útočí. Ovšem tentokrát se dá předpokládat, že kouč Slavie nevyzve svého soka do velkých bláznivých ofenzivních manévrů a že bude přece jenom derby v podstatě opatrnější. Jakákoliv velká chyba či vyloučení může mít velký dopad na výsledek zápasu.

Slavia nesmí příliš faulovat
Jindřich Trpišovský velice rád učí své týmy hrát na hranici jejich možností i za cenu větší tvrdosti. Ovšem v tak významném zápase jako je derby si musí Slavia především na fauly dávat velký pozor. Sudí Královec, který bude pískat letošní derby po hodně dlouhé době, není žádný milý společník, který by tvrdou hru nechával běžet a karty neuděloval.

Motivace dotáhnout se na Plzeň je obrovská
Pro Slavii bude výsledek derby hodně důležitý. A zejména tříbodové vítězství ji může nastartovat do zbytku jara. Naopak vedoucí Plzeň v té chvíli může dost znervóznět. Na podzim bylo v podstatě jasné, že Plzeň si svou šanci ujít nenechá. Jenže začala ztrácet a i z tohoto pohledu může být pro Slavii derby důležité. Výhra by byla signálem, že se o obhajobu titulu bude chtít poprat.

Musí zachytat Kolář
Ve 289. derby se bude Slavia spoléhat i na brankáře Ondřeje Koláře, který je v poslední době výraznou oporou slávistického týmu. Všeobecně se dá předpokládat, že se Sparta na derby nahecuje a bude působit úplně jinak než v předchozích zápasech. Tudíž z toho může vzniknout i dost práce pro gólmana Slavie. Pokud Kolář opět zachytá, není Slavia bez šance na dobrý výsledek.

Slavia má více faktorů X
Mírným favoritem derby je samozřejmě celek z Edenu. Proč tomu tak je? Protože má více faktorů X, které jí předurčují k tomu, aby derby vyhrála. Slavia má totiž na každém postu jednoho rozdílového hráče. V bráně Koláře, v obraně Deliho, v záložní řadě Hušbauera a v útoku Škodu. Zejména u posledně jmenovaného je velkým otazníkem, zda v derby naskočí, protože ho v zápase s Olomoucí vyfauloval banner. "To měla být pro banner červená," zavtipkoval před derby trenér slávistických fotbalistů.

Marodka ve Slavii jako potíž
Slavii trápí rozsáhlá marodka. Trenérovi Trpišovskému, alespoň dle jeho slov, chybí až sedm hráčů. Z toho dva hráči, kteří hrají v základní sestavě. Kromě již zmíněného Milana Škody je tam prý i jeden hráč navíc. Každopádně ať už to bude jakkoliv, bude také zajímavé sledovat, jak si Jindřich Trpišovský poradí s volbou základní sestavy týmu, kterému chybí sedm hráčů.

Proč by měla vyhrát derby Sparta a co se dá očekávat?
Nový trenér a psychologie
V předchozím blogu jsem psal o novém kouči Sparty Pavlu Hapalovi a jeho odbornosti v rámci psychologické stránky. O tom, jestli je dobrý psycholog, bychom mohli polemizovat pořád, ale je tu derby a právě psychologická stránka bude důležitým bodem letošního derby u obou mužstev. Spartě se navíc nedaří jak herně, tak ani výsledkově, a právě zkušený český kouč bude muset na hráče působit víc psychologicky, než kdy jindy. Buď to zabere nebo ne. Spartu může nastartovat i motivačními prvky. Přece jenom z pozice outsidera se do derby většinou chodí lépe, než z pozice favorita.

Za dva týdny se může dostavit zlepšení
Ne, není to tak, že by nový kouč Pavel Hapal mávl kouzelným proutkem a ve Spartě by najednou všechno šlo hladce. Kdepak. V prvním zápase s Karvinou Sparta sice remizovala, ale zejména v prvním poločase ukázala, že mírné zlepšení nastalo. Hapal měl teď víc času s týmem zapracovat i na taktické stránce, tedy na tom, co chce hrát. Přece jenom sžít se s týmem za 4 dny a udělat nějaký velký progres? To nejde.

V útoku Sparty Lafata? Nehodí se
Jedním z velice diskutovaných témat je, zda Sparta nastoupí s Davidem Lafatou nebo Lukášem Julišem. A nebo také s Josefem Šuralem na hrotu útoku. Všeobecně se dá očekávat, že Slavia bude chtít dominovat a bude víc na míči. Sparta naopak bude hrozit z rychlých brejků, které při vytažené slávistické obraně můžou být dost ošemetné, nebo dokonce, v některých fázích i smrtící. A právě proto, že se očekává, že Sparta bude hrát na brejkové situace, není David Lafata vhodným typem hráče do sestavy. Všeobecně se dá očekávat, že trenér Pavel Hapal bude vybírat mezi dvojicí Lukáš Juliš - Josef Šural. Druhý jmenovaný podle zdrojů z letenského tábora dokonce už trénuje a na derby by mohl být připraven. A je tu také varianta: Šural křídlo a Václav Kadlec hrot.

Padne Černý Pavel na Václava Kadlece?
A teď je tu ještě jedna věc. A to forma Václava Kadlece, která není vůbec obstojná. Navíc při návratech Lukáše Juliše a Josefa Šurala se může očekávat, že na křídle bude hrát někdo jiný. I trenér Hapal musel nabýt poznání, že Václav Kadlec není křídlo, ale hrotový útočník. Podle mého názoru bude právě Kadlec na lavičce, aby případně hru oživil v průběhu zápasu na hrotu útoku, nebo by spolupracoval s jedním z dalších útočníků. Pokud by se Hapal rozhodl pro Kadlece na křídle, tak by dle mého názoru neměl Jan Bořil ze Slavie problém ho ubránit. Forma je tatam. A jedině přesun do útoku by Kadlecovi případně mohl pomoci. Ale varianta jeho nasazení do útoku je také žhavá. 

Fanoušci
Dalším dílkem do mozaiky možného vítězství Sparty v derby můžou být právě fanoušci. Na jaře se jí vrátil na svá místa kotel a ten vytrvale bude hráče povzbuzovat. Vyprodaný stadion požene Spartu za výhrou a hráči budou mít v zádech frenetické publikum. To samé je totiž výhodou i pro Slavii v Edenu. Dá se očekávat, že právě i fanoušci můžou být tím, kdo Spartu v zápase může ještě víc nahecovat k velkému výkonu. A ne, nesnižuji výkon slávistických fanoušků. Ti budou také hodně slyšet, ale pro Spartu bude domácí prostředí velkou výhodou.