Blogy

Derby nemá favorita

Miroslav Kindel | 16.09.2017
IMG_5122.JPG foto: Czech4Sport

Derby nemá favorita. Klišé, které se objevuje před každým derby, podle mne pro letošní rok platí dvojnásob. Jak dopadne 288.derby? 

Slavia

Tým z Edenu od zářijové reprezentační pauzy odehrál dva zápasy. Ligový duel v Olomouci a  Evropskou ligu s Maccabi Tel Aviv. Z toho jedna remíza a jedna výhra.

Jakkoliv Slavia možná herně strádá, tak výsledkově to pohroma rozhodně není. Někdo by řekl, že bod z Olomouce je ztrátou, ale já si myslím, že to ztráta není. Olomouc předvádí v lize vynikající výkony. Ačkoliv má sestavu víceméně složenou z odchovanců, dokázala Slavii v čele s Altintopem víc než jen "trápit". Největší devizou Slavie je defenziva a nic na tom nemění ani gól Václava Jemelky rukou. Však posuďte sami: 6 ligových zápasů / 1 ginkasovaný gól.

V Evropské lize proti Maccabi opět Slavia potvrdila, že s defenzivou problém nemá. O tu se může opřít. Ačkoliv je velký rozdíl hrát se Simonem Delim a bez Simona Deliho, tak si myslím, že svou roli "náhradník" Ngadeu zvládl velice dobře a na stoperu neměl problém Deliho nahradit. 

 Největším problémem Slavie je ale bohužel ofenziva. Mnohdy se na gól nadře. Potřebuje na to minimálně deset šancí, aby gól do sítě dotlačila. Proti Maccabi sice využila hned svou první obrovskou šanci po Sobolově centru a následně Necidově hlavičce, ale pak opět začala šance spalovat a je vidět, že klid v zakončení jí prostě chybí. Další podstatou věci je, že Slavia dost často nakopává míče už z půlky hřiště do vápna na Necida/Škodu, i když má na krajích volné hráče k náběhu. Kolikrát je i před Frydrychem úplně volná dálnice.
 

Co od ní očekávat v derby? Podobnou hru jako proti Maccabi, jen s tím rozdílem, že za Slavii podle všeho nastoupí opory jako Laštůvka, Ngadeu, Škoda a Hušbauer. Nevýhodou je možná únava a bude třeba za zbývající dva dny nastřádat dostatek síly. Ovšem při rotaci hráčů, kterou Jaroslav Šilhavý provádí, by neměl být problém. Slávistický kouč si navíc za sestavu a taktiku v evropském zápase zaslouží pochvalu. Podle mého názoru trefil vše úplně do puntíku, i když ve druhém poločase už to přece jen bylo slabší. A na co si dát pozor? Na Biabianyho, Rosického a také na možnou změnu Stramaccioniho sestavy, kdy by se na hrotu útoku mohl objevit rychlík Václav Kadlec, který může obraně Slavie dělat problémy. Pro zápasy tohoto typu je ideálnější typ než Lafata. A ukázalo se to už na jaře, což byl tehdy málem vítězný tah trenéra Rady.

Okolo Slavie se dost šušká i o náhradě za trenéra Šilhavého. Spekulací před derby mraky. Každopádně po čtvrteční výhře nad Maccabi je podle mého názoru Šilhavého pozice pevnější a derby by ho ohrozit nemělo. Navíc je to trenér, který má Slavii stále co dát. A řekněme si na rovinu: Máme v Česku na výběr lepšího trenéra, než je on? Nemáme. A experiment se zahraničním trenérem by v této fázi sezony byl spíše na škodu než k užitku. Navíc si připomeňme, že v lize Jaroslav Šilhavý ještě neprohrál. 

 

Sparta

Sparta je na tom například úplně opačně než Slavia. Její největší výhodou bude, že bude odpočatější. Po zápase s Karvinou nemusela hrát evropské poháry. A že jí celkově vykrystalizovala základní sestava po rušném přestupovém létu. 

A nevýhodou? Válka mezi vedením a fanoušky. Jinými slovy řečeno: špatná atmosféra uvnitř klubu, což cítí i hráči. Fanoušci si přejí hlavu generálního ředitele Kotalíka a chtějí vidět svou Spartu. 

Sparta proti Karviné opět ukázala menší zlepšení. Jenže taky musíme posoudit, čím to bylo. Odpověď je nasnadě - genialitou Tomáše Rosického. Jeho návrat do sestavy byl pro Spartu vzpruhou a byl to on, kdo se podepsal pod první gól Sparty. Jinak to opět nebylo moc ke koukání. 

Pokud bude hrát Rosický, tak budou šance Sparty jistě vyšší. Samozřejmě za předpokladu, že Rosického hned v páté minutě utkání nezbourá řízek jménem Michael Ngadeu. Herně ale Sparta, stejně jako Slavia, nepřesvědčuje.

Pro Spartu bude v derby důležité, aby ubránila dvě největší hvězdy Slavie: Josefa Hušbauera a Milana Škodu. Samozřejmě za předpokladu, že oba hrát budou. 

Dalším momentem ke zlepšení sparťanské hry je defenziva. Stoperská dvojice Mareček - Hovorka působí zvláštně. Problém tkví v rozehrávce, která od obou stoperů Sparty vázne. Jakmile nehrají dva klasičtí stopeři vedle sebe, je to pro tým pohroma. Při vší úctě k Lukáši Marečkovi, není to stoper...

Co tam máme dál? Silnou ofenzivu. Tou se sice může na papíře pyšnit, ale stejně jako Slavia tam také žádnou hitparádu nepředvádí. Proti Karviné jí stačily Rosického kvality, jak jsem už zmínil v minulých odstavcích.

Suma sumárum. Oba dva týmy mají k ideálu daleko. Trenéři svých týmů musí hodně přemýšlet o tom, co zlepšit. Pro oba týmy může být derby zlomovým momentem sezony. Ono se dobře každému mluví o tom, co zlepšit a tak, ale nejdůležitější je, aby se slova proměnily v činy. Je samozřejmě otázkou, jak to berou noví hráči v dresu Sparty.

 

Jaroslav Šilhavý na straně Slavie i Andrea Stramaccioni na straně Sparty se musí vyhnout slovům o významu derby, motivaci atp. Na obou stranách musí místo slov vyniknout hráči na hřišti a to si všichni uvědomují. 

 

A výsledek? Můj tip by byl asi příliš fanouškovský, přátelé. Tak řeknu jenom tohle: "Kdo udělá víc jak tři žongly, vyhraje."