Blogy

Co možná nevíte o evropském fotbale (3.díl)

Ondřej Zlámal | 22.01.2017
P1220157.JPG foto: Ondřej Zlámal

Je tu třetí, závěrečný díl zajímavostí o evropském fotbale, které přinesla výroční zpráva UEFA. Pevně věřím, že se vám bude líbit stejně jako předcházející dva. Kde nejvíce poklesla a kde naopak stoupla návštěvnost? Kde hraje nejvíc Brazilců?

 

Polsko

U našich sousedů bylo postaveno čtrnáct nových stadionů a navíc pět zrekonstruováno. Možná že i díky tomu polský fotbal zaznamenal nárůst návštěvnosti – do hlediště dorazilo o 200 000 fanoušků víc. Největší nárůst tohoto čísla byl ve Švédsku.

Portugalsko

V Portugalsku je největší podíl zahraničních hráčů ze 175 analyzovaných lig – 55,8%, z toho je 26% Brazilců – což je opět ze všech analyzovaných soutěží nejvyšší číslo.

V Portugalsku 5 klubů vlastní stadion. Podíl vstupného na příjmech klubů je v Portugalsku jen 11-12%, navíc došlo k poklesu těchto příjmů o 24%.

FC Porto bylo třetím nejúspěšnějším klubem Evropy z hlediska příjmů za přestupy (za Realem Madrid a Liverpoolem) a vydělalo 100 milionů eur. V klubu dokázali zhodnotit hráče, které nakoupili za mnohem nižší částky. Porto spolu se Sportingem patří k nejlépe hospodařícím klubům v Evropě.

Rumunsko

V Rumunsku došlo k největšímu poklesu návštěvnosti – o 19%. Je to ale kvůli snížení počtu účastníků v lize a nižšímu počtu zápasů.  V sezoně 2014/15 94% klubů vyměnilo trenéra. Neuvěřitelné číslo, tam se musí vyhazovat i za výhry.

Rusko

V Rusku a v Turecku hrají v nejvyšších soutěžích hráči s nejvyšším věkovým průměrem – 27,1 roku. Ruské kluby zaznamenaly jeden z nejvyšších nárůstů zisků. Narostly také příjmy ze vstupného (o 54%), ale ty stále tvoří jen malou část celkových zisků, stejně jako příjmy za televizní práva.

Skotsko

Ve Skotsku je podíl vstupného na příjmech klubů nejvyšší v celé Evropě – 37%. 9 z 12 klubů vlastní svůj stadion, což je taky podíl na přední příčky. Také přibylo 200, 000 fanoušků v ochozech. Ve Skotsku se stále hrají opakované zápasy po remízách v hlavním poháru, také mají ještě jeden pohár navíc. Nepříznivou zprávou je skutečnost, že ve Skotsku klubům klesly za posledních šest let příjmy o 32.8%, hůř na tom byli jenom v Řecku.

Slovinsko

V zemi mohou nastupovat v klubu jenom tři hráči nepocházející z EU, jedno z nejpřísnějších opatření.

Švédsko

Ve Švédsku přibylo v ochozech 600 000 fanoušků, což je největší nárůst. Odchovanci musí v každém zápase tvořit polovinu soupisky. Také ve Švédsku se hraje pohár ve skupinách.

Švýcarsko

Ve Švýcarsku také tvoří příjmy ze vstupného vysoký podíl na zisku – 34%. Není překvapením, že většina sponzorů propagovaných na dresech je z bankovního a finančního sektoru.

Turecko

Jak už bylo uvedeno výše, v Turecku mají spolu s Ruskem nejvyšší věkový průměr hráčů v první lize – 27,1 let. V zemi bylo postaveno nejvíc stadionů s kapacitou nad 5 000 diváků – bylo jich osmnáct. Došlo k nárůstu příjmů ze vstupného, přesto nejvyšší podíl mají příjmy z televizních práv.

Ukrajina

Došlo k poklesu návštěvnosti, což je vzhledem k situaci v zemi naprosto logické. Šachtar Doněck je jedním z klubů, které získávají nejvíce peněz od UEFA, příjmy tvoří 47% celkového zisku. Tento klub je také vysoko na žebříčku klubů, které vydělávají z příjmů z přestupů hráčů.

 

Tak naše procházka po evropských stadionech a soutěžích je u konce. Určitě se dá najít hodně pozitivních i negativních zkušeností, které mohou být užitečné i pro český fotbal. Děkuji vám za pozornost!