Blogy

Co možná nevíte o evropském fotbale (2.díl)

Ondřej Zlámal | 16.01.2017
P1490236.JPG foto: Ondřej Zlámal

Připravil jsem pro vás druhý díl zajímavostí o evropském fotbale z 8. vydání pravidelné zprávy UEFA, které vyšlo 12. ledna. Děkuji všem za pozitivní ohlasy a komentáře a zvu vás na druhou procházku fotbalovou Evropou. Dnes se dozvíte, kde mají nejmladší prvoligové hráče a kde se dělí liga tak, že ve spodní části zůstanou jen dva kluby. A kde všude mají hned dva poháry.

 

Gruzie

Ačkoliv Gruzie není v EU, zavedla program pro hráče, kteří vyrůstají v domácích klubech. Pokud takových není v kádru pět, sníží se počet fotbalistů na soupisce. Možná, že i díky tomu je věkový průměr prvoligových aktérů jenom 24,1 roku.

Gibraltar

Tento nejmladší člen evropské fotbalové rodiny získává více než 50% příjmů od UEFA za starty v evropských soutěžích, ačkoliv se žádný klub ještě nedostal přes druhé kvalifikační kolo.

Řecko

V řeckém poháru se hraje ve skupinách (je tomu tak jen v pěti zemích). Místní fotbal zaznamenal největší pokles zisků z celé Evropy, v průměru -37,5%. Od sezony 2009/10 poklesly tržby ze vstupného o rekordních 72%. Trenéři to v zemi pod Akropolí také nemají lehké. 83% klubů vyměnilo v sezoně 2014/15 trenéry. Hůř jsou na tom jen v Turecku, Rumunsku, Makedonii a Albánii.

Maďarsko

V Maďarsku prvoligové týmy vstupují do poháru ve fázi, kdy je v soutěži 116 klubů. V zemi se také staví nové stadiony, od roku 2007 jich vyrostlo deset. Došlo k největšímu snížení počtu účastníků první ligy – z 16 na 12. Místo dvoukolového byl zaveden tříkolový systém. Jak se řeší, kdo hraje ve třetím kole doma, zpráva neuvádí.

Island

Na ostrově se hrají hned dvě pohárové soutěže – je tomu tak v 11 evropských zemích.

Irsko

V Irsku mají vysoký podíl na zisku příjmy ze vstupného – 31%. Víc mají jen ve Skotsku a Švýcarsku. Hrají se opakované pohárové zápasy v případě remízy – to se děje už jen v Anglii a ve Skotsku. Také se tu hrají poháry dva. Průměrný věk prvoligových hráčů je 24,4 let.

Izrael

9% příjmů klubů je z televizních práv. 94% zisku jde na platy hráčů, tento podíl je třetí nejvyšší v Evropě, kde je celkový průměr 63%.

Kazachstán

Pohár v této zemi se hraje ve skupinách. Během posledních šesti let došlo z hlediska poměrných čísel k nejvyššímu růstu příjmů.

Lotyšsko

Také v Lotyšsku se hrají dvě pohárové soutěže. 30% příjmů je z přestupů a výchovného a dalších příjmů spojených s transfery fotbalistů.

Lichtenštejnsko

Cesta k vítězství v poháru je v této zemi nejkratší v celé Evropě, soutěž hraje jenom osm klubů. Více než polovina zisku je od sponzorů a obchodních partnerů.

Litva

V Litvě se liga rozděluje naprosto jedinečným způsobem. Liga se rozdělí na prvních šest klubů a spodní dva. To musí mít fanoušci těch spodních klubů radost.

Lucembursko

V této malé zemi je nejpřísnější systém podpory domácích hráčů, je ale nastaven tak, aby se týkal těch, kdo se v Lucembursku zaregistrovali jako v první zemi. Průměrný věk trenérů v první lize je 43,6 let. 18% hráčů v této nejvyšší soutěži jsou Francouzi.

Moldávie

V Moldávii může být na hřišti najednou sedm cizinců v jednom týmu.

Černá Hora

Naopak v Černé Hoře je to obráceně, na hřišti v jednom týmu mohou být jen čtyři cizinci. Je to jedno z nejpřísnějších omezení v Evropě.

Nizozemí

Průměrný věk hráčů v první lize je 23,8 let, což je s náskokem nejméně v celé Evropě. Václav Černý a Michal Sadílek tak mají už pomalu nakročeno mezi mazáky.

V Nizozemí se hraje baráž o Evropskou ligu (jedna ze čtyř lig). Na nizozemskou ligu přišlo v sezoně 2015/16 skoro 7 milionů fanoušků – je to 7. nejnavštěvovanější soutěž v Evropě.

ADO Den Haag a Vitesse Arnhem mají nově zahraniční majitele. Jestli je to nový trend i mimo ty největší ligy, to ukáže budoucnost. Touto cestou šla u nás i Slavia. Když jsme u toho, většina klubů má zahraniční majitele v obou nejvyšších ligách v Anglii. Celá řada klubů je v zahraničních rukou také ve Francii, Itálii a Španělsku.

Severní Irsko

Průměrný věk prvoligových trenérů je 40,6. Což je nejméně v celé Evropě. To se snad školí už během kariéry. Také mají jisté místo, jenom 8% klubů vyměnilo v sezoně 2014/15 trenéra (stejně jako ve Finsku). Také v Severním Irsku zavedli baráž o UEFA Evropskou ligu, stejně jako v Řecku, Nizozemí a Walesu. Také zde se hraje druhá pohárová soutěž.

Norsko

V Norsku je nejdelší cesta k pohárovému triumfu pro prvoligové týmy, naskakují v době, kdy je v soutěži 128 týmů. 13 ze 16 prvoligových klubů vykázalo zisk a žádný neměl více než 20% ztrátu, což je nejlepší bilance v Evropě. Také v Norsku je systém na podporu odchovanců, i když země není členem EU.

(Připravuji pokračování)

První díl najdete zde: http://www.czech4sport.cz/blog/co-mozna-nevite-o-evropskem-fotbale-1-dil/59