Blogy

Co možná nevíte o evropském fotbale (1. díl)

Ondřej Zlámal | 15.01.2017
P1430288.JPG foto: Ondřej Zlámal
8. vydání pravidelné zprávy UEFA o evropském fotbale, které vyšlo 12. ledna, nabídlo celou řadu zajímavostí o nejpopulárnějším sportu na nejstarším kontinentě. Kromě toho, že dokladuje skutečnost, že zavedení pravidel Fair Play obrátilo vývoj finančního hospodaření správným směrem, se fanoušci mohou dozvědět řadu skutečností, které v jiném publikace jenom těžko najdou. Protože by byla škoda vybrat jenom některé z nich, připravil jsem pro vás přehled ze všech zemí, který jsme rozdělili do několika dílů. A můžeme srovnávat s českým fotbalem, co se nám líbí víc a co míň.

 

Albánie

V Albánii je trenérské zaměstnání ještě nejistější než u nás. V sezoně 2014/15 byl dosažen rekord – 90% klubů vyměnilo za sezonu trenéra. Na druhou stranu jsou mezi zeměmi s nejmladšími hráči v první lize – průměr je 24, 4 roku.

Andorra

Andorské kluby mají 50% procent svého rozpočtu ze zisků ze soutěží UEFA a to přesto, že se žádný klub ještě nedostal přes druhé předkolo.

Arménie

Kluby v Arménii hrají proti sobě nejvíc krát z celé Evropy. Hrají mezi sebou šest kol, protože liga snížila počet klubů z osmi na šest. (V 9 ligách v Evropě hrají kluby proti sobě čtyřikrát).  Navíc v poháru hraje jenom osm klubů.

V Arménii musí kluby využívat arménské brankáře. Také v lize hrají mladí hráči – průměr je 23,8 let (nižší je jen v Lotyšsku).

Rakousko

Rakouská liga podporuje kluby, které mají vlastni odchovance – Rakušany nebo ty, kteří v klubu vyrostli do svých 18 let. Kluby, které mají alespoň 12 hráčů z Rakouska, dostávají třetinu příjmů z televizních práv.

Ázerbájdžán

V Ázerbájdžánu mají nejmladší trenéry v celé Evropě – v první lize mají průměrný věk 43,6.

Bělorusko

V Bělorusku jsou nejpřísnější pravidla omezující počet cizinců, na hřišti mohou být v jednu chvíli jenom čtyři.

Belgie

V Belgii se liga dělí na tři skupiny – po šesti, čtyřech a čtyřech klubech. V lize nejsou stanovena pravidla omezující počet zahraničních hráčů. Průměrný věk v lize je 24,7 let.

Bosna a Hercegovina

Pro bosenské kluby jsou důležitou částí zisků příjmy z přestupů. V roce 2015 dosáhly až 30% (včetně výchovného a dalších bonusů).

Bulharsko

V Bulharsku se dělí liga na tři skupiny po čtyřech týmech (děje se to jen ve třech evropských ligách, český fotbal se tedy chystá být teprve čtvrtou zemí, kde k tomu dojde).

Také v Bulharsku to nemají trenéři jednoduché, 70% klubů v sezoně 14/15 vyhodilo trenéra.

Chorvatsko

85% příjmů ligových klubů je z přestupů, což dokládá to, jak chorvatský fotbal zásobuje zahraničí talentovanými fotbalisty.

Kypr

Kluby na Kypru dostávají z televizních práv 10% příjmů, což je na ligu mimo top 20 velký podíl.  V zemi je 57,1% hráčů ze zahraničí, což je druhé nejvyšší číslo v Evropě.

Česká republika

V první lize máme v Evropě nejstarší trenéry – 52,2 je věkový průměr, který v poslední době poklesl – údaj je ze srpna 2016. Přesto je otázka, zda to je nějaký špatný faktor, zkušení trenéři nemusí být vůbec špatní trenéři.

Česká republika je jedna z pěti zemí, kde mají kluby v průměru vice než 50% zisků od sponzorů a obchodních partnerů.

Patříme také ke čtyřem zemím, které stanovují pravidla pro minimální počet domácích hráčů. V každém kádru musí být nejméně 4.

Dánsko

V Dánsku se liga děli do tří skupin – ještě je tomu tak v Belgii a Bulharsku (a bude tomu tak podle plánu LFA i u nás).  V Dánsku nejsou stanovena pravidla pro domácí hráče (je tomu tak jen ve čtyřech zemích, ještě v Belgii, Řecku a Portugalsku).

Estonsko

V Estonsku je pravidlo o počtu odchovanců nejpřísnější – musí jich být 25 z 30 v každém klubu.

Finsko

Trenéři ve Finsku mají nejjistější zaměstnání v celé Evropě. V sezoně 2014/15 vyměnilo trenéra jenom 8% klubů. (Společně se Severním Irskem je to nejméně).  V lize musí být polovina hráčů na soupisce k zápasu odchovanci a hrát mohou jen 3 ze zemí mimo EU.

 

Pokračování příště.