Blogy

Chtěl bych se fotbalu zastat, s hokejem se srovnávat nedá

Ondřej Zlámal | 19.09.2016
P1530399.JPG foto: Ondřej Zlámal

Nevím, koho to napadlo jako prvního, ale po sociálních sítích se začalo šířit srovnání výkonu českých hokejistů proti Kanadě se zápasem fotbalistů na UEFA EURO 2016 proti Španělsku. Pokud jsem to dobře pochopil, tak hokejisté si to rozdali s nejlepším týmem světa na férovku, otevřeně, a proto porážka je cennější než ta fotbalová.

Musím se fotbalistů zastat. Jednak je takové srovnání opravdu těžké a sporty se natolik liší, že je těžké se do toho vůbec pouštět. Když už, tak fotbalisté měli proti favoritovi téměř do poslední chvíle naději na výborný výsledek. Do obrany je vtáhl výkon soupeře, nebyla to určitě taktika, že zalezu před bránu. Kdyby nakonec gól nepadl, tak by se jenom vynášela remíza do nebes.

Ano, dá se rozdat si to s někým ve fotbale na férovku s otevřeným fotbalem. Proti Špěnělsku a Barceloně se o to občas pokusí i jiné kalibry. Výsledkem často bývá debakl.Na začátku skupiny, ve které hrálo velkou roli celkové skóre, by to byl ale totální nesmysl.

Uvědomit si limity vlastních sil a stanovit podle toho taktiku, není žádná srabárna. Je strašně jednoduché být generálem po bitvě a tvrdit, že otevřený fotbal by byl cestou k vítězství. Nebudu se zastávat výkonu v posledním zápase proti Turecku, to je zcela jiná kapitola. Ale proti Španělům jsme na EURO hráli tak, jak se dalo.

Hokej porovnávat nechci, sleduji ho jenom jako divák. Tak nějak hledat paralely je opravdu ošidné, zejména pokud se tím mají nějak ospravedlnit neúspěchy. Oběma sportům přeji, aby se jim i v konfrontaci proti těm nejlepším na světě zase jednou zadařilo a udělaly fanouškům radost.