Blogy

Český národní fotbalový tým nezklamal

Miroslav Kindel | 02.09.2017
IMG_5572[1].JPG foto: Ondřej Zlámal

Předzápasové prognózy, které jsem zaznamenal, byly jak v hospodě, tak třeba i v práci velmi „výživné“. Nevěříme národnímu týmu, nevystřelí na branku, nemáme útočníky. Takhle pořád dokola se to před zápasem s Německem hemžilo pesimistickými prognózami. "Dostaneme bůra, kolego," říká první. "Máš pravdu, nedostaneme se za půlku, však se podívej na tu sestavu," říká ten druhý. 

Český národní fotbalový tým nezklamal. Ač prohrál, dokázal fanouškům vrátit menší naději, že by zase mohlo být lépe. Dnešní utkání bylo příslibem. Čeští reprezentanti ukázali fanouškům, že to s nimi není zdaleka tak špatné. Dřeli, makali, „žrali“ trávu. Dokonce i trenér Karel Jarolím v rozhovoru s reportérem České televize Davidem Kozohorským mužstvo pochválil. 

Statisticky byli Němci, co se týká držení míče, lepší, ale české mužstvo mělo pevnou obranu. Hodně střel česká obrana zablokovala, a tím Vaclíkovi ulehčovala práci. Jednou musel sice český gólman vytáhnout výborný zákrok, ale jinak mnoho práce neměl. Jeho protějšek Ter Stegen musel vytahovat rány Součka, Bořila a také Daridy. Nestačil na tu jedinou výstavní raketu, kterou k němu vyslal právě záložník Herthy. 

Češi předvedli výborný kolektivní výkon a nebýt nepřesné finální fáze, tak mohlo být o poznání veseleji. Tým trošku zbrzdil brzký úvodní gól, o který se přičinil Werner po Novákově propadnutí, ovšem pak se vzchopil. Měl pár šancí a jak už jsem psal, nebýt nepřesné finální fáze, gólů klidně mohlo být i více. Karlu Jarolímovi vyšly tahy, které v sestavě udělal. Rozestavení, kde měli hrát tři středoví obránci, nebyl vůbec špatně promyšlený tah. Systémově odehrál národní tým pod Jarolímem jeden z nejlepších zápasů v kvalifikaci. 

 A jednotlivci? Michael Krmenčík na hrotu vyloženě nezklamal a ani střídat podle mého názoru neměl. V době vyrovnávacího gólu jsme míče dopředu pouze nakopávali a vysoký útočník, který dovede podržet míč, tam opravdu chyběl. Druhý, kdo nezklamal, byl reprezentační nováček Jan Bořil. Český bek běhal nahoru dolů, stíhal bránit i útočit a byl nejlepším hráčem českého výběru. Své si odvedli i Jakub Jankto a Vladimír Darida. Druhý jmenovaný navíc dal branku, která by mohla aspirovat na nejhezčí gól kvalifikace. Kdo zklamal? V tomhle ohledu je dost důležité popsat, že největším zklamáním je Jan Kopic. Přiznávám, že i já jsem od něj čekal mnohem lepší výkon. Jeho centry často nikoho nenacházely, lehce ztrácel míče a celkově z jeho výkonu šlo pozitivně vypozorovat jen to, že se opravdu o ofenzivní akce českého týmu snažil a třeba ve druhém poločase se už malinko začal chytat, ale pak ho kouč stáhl. 

Tenhle tým není na odpis. Ačkoliv leckdo může namítat, že Němci odehráli zápas na půl plynu, není podle mě na místě shazovat výkon českého mužstva jako celku. Češi plnili plán, který jim kouč dal. K bodu chybělo málo. Stačilo, aby si při standardní situaci Němců lépe hlídali své hráče. Volný Hummels pak mohl jen v klidu hlavičkovat a Tomáš Vaclík už neměl šanci zasáhnout.

V Severním Irsku to bude samozřejmě těžké. Dá se očekávat, že Češi budou hrát do plných, což jim v kvalifikaci moc nejde. Pokud ovšem bude v Irsku hrát podobně hladové mužstvo jako dnes, tak je šance na úspěch výrazně vyšší. Je třeba pouze zlepšit finální fázi a začít proměňovat šance. Tam nás tlačí bota. Proti Německu Češi vyslali na Ter Stegena 16 střel, z toho jich pouze 5 šlo na branku. Je důležité seřídit mušku a ono to půjde.Podobné rakety, jako vysílá Darida, by se doopravdy hodily.