Blogy

BUNDESLIGOVÝ GLOSÁŘ: Tonoucí HSV a kočkopes z Berlína

Václav Hanzlík | 22.03.2015

26. kolo Bundesligy znovu pořádně zamotalo především boj o záchranu. Bolavou hlavu musí mít Petr Jiráček a Jaroslavem Drobným, jejichž HSV prostě nešlape. Nejen to, ale i další události víkendu jsme shrnuli v pravidelném glosáři.


Ve Freiburgu bylo po zápase s Augsburgem (2:0) pořádně veselo. Na hřišti se křepčilo, tančilo, zpívalo, neboť mančaft trenéra Streicha po několika měsících konečně opustil sestupové příčky. Druhý gól přesnou přihrávkou připravil český záložník Vladimír Darida, jenž přišel na  hřiště jako střídající hráč v 81. minutě. Celé utkání odehrál na stoperu Pavel Krmaš.

To v Hamburku mají úplně jiné starosti. Domácí porážka 0:1 s Herthou Berlín vrátila Jiráčka a spol. do míst, kde opravdu být nechtějí. Tabule na stadionu sice pořád ukazuje rekordní čas, jak dlouho je HSV v Bundeslize (51 let….), ale zdá se, že je znovu vážně ohrožena. Na pranýři stojí především kouč Josef Zinnbauer. Hráči se za něj bezprostředně po zápase postavili, vedení však zvažuje jeho odvolání. Že by prostor pro návrat Felixe Magatha?

Pozornost na sebe strhává i trenér Herthy Pál Dárdai. Sedí totiž na lavičce bundesligového týmu a zároveň maďarské reprezentace. U nás bychom řekli: klasický kočkopes.

Kdyby Huub Stevens trénoval v české lize, už by byl několik týdnů nezaměstnaným. Poté, co doma uhrál se svým týmem na jaře jediný bodík a nevozil jich více ani z venku, jistě by mu klubový managment podtrhl trenérskou židličku. Ve Stuttgartu mu ale překvapivě dali další šanci a Stevens se dočkal. Výhra 3:1 s Eintrachtem Frankfurt vrátila VfB zpátky do boje o záchranu. Na levém beku odkopal celý zápas Adam Hloušek.

Schalke vs. Leverkusen. Týmy, které vypadly v osmifinále s Champions League, si to rozdaly v Gelsenkirchenu. A šlo opravdu o hodně - o místa v královské soutěži pro příští sezonu. Jedinou trefu zařídil Karim Bellarabi, tedy velmi zajímavé jméno , které sledují top kluby. Hosté z Leverkusenu si díky němu odvezli důležité tři body a nalepili si náplast na bolavý kolaps z Madridu. “Vyřazení bylo bolestivé, ale tým ukázal charakter. Udeřili jsme zpátky,” pochvaloval si sportovní ředitel Bayeru Rudi Völler. Trenér Schalke Roberto Di Matteo bude zase pod tlakem…

Pouhých pět bodů dělí fotbalisty Borussie Dortmund od pohárových příček. Trenér Jürgen Klopp sice opakuje, že se jich stále týká i boj o záchranu, BVB ale stoprocentně pošilhává po první šestce. Vsadil bych si, že se do ní brzy dostanou.


Dnes se hraje:

Mainz 05 - Vfl Wolfsburg

Bayern Mnichov - Borussia Mönchengladbach