Blogy

Bundesliga? Žádný špás

Václav Hanzlík | 26.01.2015
bundesliga-zadny-spas.png

Byl to pro mě pravidelně se opakující a poměrně příjemný úkol – sepsat dvakrát za rok preview před startem bundesligy. Samozřejmě s důrazem na situaci českých fotbalistů, kteří nastupují v jedné z nejlepších světových lig. Pamatuji se, že jsem z nich často poskládal velmi silnou jedenáctku a ještě dva tři borce posadil na lavičku náhradníků. Dnes už to bohužel možné není.

Pokud si před startem bundesligového jara projdete soupisky všech osmnácti klubů, českou vlaječku najdete jen před osmi jmény a kompletně českou sestavu už z nich nesestavíte. Zajímavé je i to, že drtivá většina patří klubům, které se pohybují ve spodních vodách bundesligové tabulky. Na jarní boj o evropské poháry vlastně pomýšlí jen Jan Morávek s Augsburgem. V Dortmundu, na Schalke či dokonce v Bayernu nikoho nemáme.

O čem to svědčí? Nejde vše smáznout univerzální obezličkou “není kvalita” či teorií “snědeného krámu”. Musíme si uvědomit, že bundesliga se za poslední roky výrazně změnila. Liga v zemi mistrů světa neudělala obří skok kupředu, nahoru šplhala postupnými krůčky. A dočkala se. Dnes se může naprosto rovnocenně podívat do očí anglické Premier League i španělské Primera Division, míří do ní velké hvězdy a stadiony praskají ve švech.

Cizinci to v ní však mají rok od roku těžší. Tamní mládežnické akademie chrlí velké množství talentů, kteří ovládají jazyk, znají prostředí a jsou na vysoké fotbalové úrovni. Pokud není cizinec lepší, má smůlu. Uspějí opravdu jen ti nejsilnější a nejlepší. Bundesliga prostě není žádný špás. Českým zástupcům na této prestižní adrese tak lze popřát jediné: Viel Glück!

Foto: Pavel Jiřík