Blogy

Baník překvapuje a proč je Matoušek jako Bolt

Miroslav Kindel | 30.08.2018
Tribuna Sever.jpg foto: Ondřej Zlámal

Fotbalová liga má za sebou šest kol a tak přišel čas pro malé zrekapitulování toho, co se událo od začátku sezony. Podle mého názoru si to Plzeň i Slavia rozdávají o čelo zaslouženě.


Plzeň dokáže vyhrávat i po trápení
Jak jinak začít, než lídrem fotbalové ligy, který je FC Viktoria Plzeň. Překvapení? Ani zdaleka. Před sezonou se její útok na titul dal předpokládat a v Plzni můžou být spokojení, že jim to zatím šlape na všech úrovních. Vrbova parta sice nepředváděla bůhvíjaký fotbal, ale svým přístupem a obrovským charakterem dokázala zápasy tzv. "umlátit" a získávat výhry. Velkým pozitivem je, že má Plzeň po letech celkem široký kádr, takže ať už trenér Pavel Vrba vyšle na hřišti kohokoliv, tak rozhodne.

Faktor X - Michael Krmenčík
Plzeňským nejdůležitějším faktorem X je však, kromě již omílaných výroků ohledně rozhodčích, hlavně útočník, který chytil obrovskou formu. Jeho jméno je fanouškům moc dobře známé. Michael Krmenčík dokázal v zápasech, kde Plzni hra tolik nefungovala, sám od sebe zápasy rozhodovat a v posledním zápase s Boleslaví dokonce vstřelil hattrick. Jeho velká střelecká síla je neoddiskutovatelná a Krmenčík se tak výrazně zapisuje do historie klubu. Není divu, že už i vrabci si štěbetají o přestupu do francouzského Girondins Bordeaux. Čím je však právě Krmenčík výjimečný, naprosto trefně shrnul trenér týmu od Botiče Martin Hašek: "Předvídá, kam přijde míč a umí se rychle odpoutat od bránícího hráče, který ho hlídá. Má i figuru. Je vysoký, silný a na české poměry mimořádně rychlý. Kombinace všech těchto vlastností z něho dělá nejnebezpečnějšího útočníka v lize. Je to i nejdražší zboží na českém trhu." - Se sedmi góly nejlepší střelec Fortuna ligy. Ať mu forma vydrží i do "nároďáku".

Týmová Slavia
Obrovský posun od nástupu trenéra udělala i fotbalová Slavia. Víc týmovější projev, méně chyb a samozřejmě oproti jaru výrazný herní progres. Jindřich Trpišovský od svého nástupu výrazně změnil herní styl Slavie. Slavia začala víc dominovat a až na zápas s Jabloncem dokázala v lize hrát slušné zápasy. Slavii v současnosti hlavně nesmírně pomáhá forma krajních beků a jejich zapojování do útočné fáze, příkladem budiž třetí gól po přihrávce Coufala proti Teplicím. Vladimír Coufal a Jan Bořil jsou v současnosti pro Slavii klíčovými hráči. Již dříve bylo známo, že Jindřich Trpišovský chtěl, aby beci útočili. Tudíž může vzniknout situace, kdy centruje bek na beka a ten dá gól. V posledním utkání s Teplicemi hrála Slavia výborný celoplošný fotbal i přes velkou marodku, která čítá devět hráčů. Slavia je na správné cestě, ale až zápas s Plzní ukáže její momentální sílu. 

Baník ožil
Velkou proměnou od březnového nástupu Bohumila Páníka prochází Baník. Směs zkušených hráčů s mladými vychází. Směs zkušeností a odchovanců, přesněji řečeno. Bohumil Páník po hrůzostrašné minulé sezoně postavil tým na nohy, dovedl ho naučit hrát i bez Milana Baroše. Už to není ten utrápený Baník, který si sotva jezdil pro bod. Baníku výrazně pomáhá nejen Barošova přítomnost, ale i Páníkova autorita. Jednoznačně největší vítězství pro Baník ale je, že se naučil hrát bez Baroše. Útok ve složení Diop - Šašinka si rozumí. Daří se i dalším. Je však nezpochybnitelné, že Baroš je pro Baník důležitý a tím pádem výrazněji vzrostou výkony týmu, když bude tzv. "cítit" na hřišti. Baníku zásadně ale pomohl hlavně příchod odchovance Daniela Holzera. Řada fanoušků s jeho přestupem nesouhlasila, ale je třeba uznat, že je to úplně jiný Holzer, než byl ve Spartě a Zlíně. Bohumil Páník Holzerovi věří, zná ho ze Zlína. Opět ho dokázal nastartovat a podle mého názoru je Holzer dalším klíčovým mužem obrozené ostravské party.

Zachráněné trenérské kariéry
Ve Fortuna lize můžeme najít také spoustu překvapení. Dvěma příklady jsou i znovuzrozené trenérské kariéry Michala Bílka a Josefa Csaplára.

Zlínu se v minulé sezoně nedařilo a Bílkův příchod měl vrátit staré dobré pořádky. To se zatím v podstatě daří. Páté místo, ztráta jednoho bodu na čtvrtou Spartu. Navíc změna herního stylu. Bílkovi se povedlo výrazně sladit herní styl s tím, jaký kádr má k dispozici. Dovedl ho během přípravy nachystat a teď sklízí plody. Velmi chválím za halvbeka Roberta Matejova. Životní forma, dobré výkony. Na postu pravého halvbeka se chytil skvěle.

A Příbram? Postup do ligy, atraktivní fotbal, stáří i mládí. Stejně jako v případě Baníku to vychází. Josef Csaplár naučil Příbram hrát fotbal, na který se hezky dívá. Složil tým z velkých talentů a nestárnoucích bojovníků. Kdo by možná ještě před rokem tušil, že Spartě dá gól bojovník z klece.

Kometa Matoušek
Neunikl ani pozornosti reprezentačního trenéra Karla Jarolíma. Poprvé byl nominován do jedenadvacítky. Největší kometou podzimu je zatím záložník Příbrami Jan Matoušek. Neúnavný, drzý, rychlý záložník s výbornou technikou dokázal zaujmout během dvou kol i tým z Edenu, který na něj vysázel balík okolo čtyřiceti milionů korun.

Janu Matouškovi ovšem přestup do Slavie hlavu nezamotal. Naopak - ještě přeřadil na vyšší rychlostní stupeň. Po rychlém průniku asistoval Slepičkovi na gól Spartě a chvílemi to vypadalo, jako když vedle sebe běží Usain Bolt a Clayton Vaughn ve sprintu na 100 metrů. Jeho protiútok, vyvinutá rychlost, a famózní namazání Slepičkovi naznačuje, že může jít o velký talent. A pokud to má v hlavě srovnané, může dosáhnout brzy něčeho velkého.

Kdo vyhraje zápas Slavia - Plzeň?
V sobotu 1. září bude hrát Slavia v Edenu proti úřadujícímu lídrovi ligy - Plzni. Co od zápasu očekávat? Ze začátku určitě taktickou bitvu, ale postupem času se to změní na boj o čelo. Slavia bude chtít zvítězit, na Plzeň se dotáhnout. Plzeň naopak bude chtít udržet první místo a nepustit Slavii na dostřel.

Slavia má Hušbauera, Plzeň má Krmenčíka. Záležet bude na těchto dvou personách soupeřů, kteří se střetnou v Edenu. Pokud se oba dva dobře vyspí, tak půjde o zajímavý zápas. Slavia si musí Krmenčíka pohlídat. Výhodou by pro Slavii bylo, kdyby už mohl nastoupit Simon Deli, jelikož s plzeňským forvardem by snesli možná více soubojů než Lukáš Pokorný s Ondřejem Kúdelou.

Plzeň bude muset vsadit i na rychlost. Očekávám, že od začátku bude na hřišti záložník Roman Procházka namísto pomalejšího Tomáše Hořavy. Plzeň se bude snažit eliminovat totiž hru středních záložníků Slavie. Sýkory a Hušbauera. A pokud se jí to povede, má šanci na úspěch. Pokud je totiž Hušbauer hodně bráněný a nedostane prostor, tak je naprosto vymazaný ze hřiště a nedokáže zahrát důležité míče, které by Slavii posunuly o něco dál.
Záležet bude také na marodce sešívaného celku. Trenér Jindřich Trpišovský si v zápasech bere kšiltovku i z důvodu toho, aby mu nebylo vidět, jak se mu kouří z hlavy. Zejména v posledních duelech. Nemá to jednoduché. Jeho protějšek Pavel Vrba si naopak mne ruce, protože má kádr ve velmi dobré zdravotní kondici.

Můj tip: Slavia - Plzeň 1:1