Blogy

Hledá se čarodějův učeň

Rostislav Bakula | 26.08.2016
vaniak_carodej_2016.jpg foto: CZECH 4 SPORT

Dnes je to přesně 5 let, co se v Edenu loučil se svojí aktivní kariérou legendární Martin Vaniak přezdívaný Čaroděj. Svými výkony se výrazně podepsal pod 2 slávistické tituly i účast v milionářské Lize mistrů. Bohužel pro slávisty, žádný z nástupců se jeho kouzlům doposud nevyrovnal.

Přitom v brance vršovického klubu se od roku 2011 vystřídala hezká řádka jmen – a nutno podotknout, že většinou kvalitních gólmanů. Jenže nemůžu si pomoct, žádný z nich mezi tyčemi nekouzlil tak vytrvale, jako právě Martin Vaniak.

V současnosti pak Slavia vlastně ani nemá jasnou brankářskou jedničku. Duo Berkovec / Pavlenka se mezi tyčemi ne/pravidelně střídá. A i když se mi oba celkem zamlouvají, zatím jsou to ve srovnání s vzývaným mistrem pouze čarodějovi učni. Snad se alespoň jeden z nich co nejrychleji vyučí, abychom v Edenu znovu byli svědky magie mezi třemi tyčemi. Při příštím pokusu naplno proklouznout do pohárové Evropy to bude určitě třeba.

Jen si vzpomeňte, jak tenkrát vedla cesta přes Žilinu a Ajax Amsterdam. Já bych chtěl za ty zážitky Martinu Vaniakovi ještě jednou poděkovat a popřát mu vše nejlepší do další kariéry. Ta se shodou okolností znovu protne se Slavií Praha už tuto neděli, kdy pražané nastoupí k ligovému zápasu v Plzni. Právě tam teď Čaroděj dělá trenéra brankářů...